A A+ A++

Przygotowywanie posiłków w szklanych pojemnikach do żywności jest praktyczne, zdrowe i może być również urozmaicone. Dziś, właśnie dla zróżnicowania, coś do kanapek, ale z piekarnika. Jest lekko, pysznie i warzywnie.

Pamiętasz „pasztetową”? To moje wspomnienie z dzieciństwa. Nic tak pięknie i łatwo jak pasztetowa nie rozsmarowywało się na kanapkach. 😉 Pasztetowej już od dawna nie jadam, jak się domyślasz. Pasty do chleba z roślin strączkowych są świetne, ale czasem szukam urozmaicenia. Oto pyszna warzywna „pasztetowa” do przygotowania w piekarniku. Idealna na przyjazd gości, dla większej rodziny i na świąteczne śniadanie czy kolację.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa przepis bez glutenu

Różnego rodzaju pasztety i dania z piekarnika przygotowuję ostatnimi czasy w ®. Jeśli masz ochotę wygrać funkcjonalny zestaw pojemników do żywności Cook & Freeze do pieczenia, mrożenia, serwowania i przechowywania pysznych dań, weź udział w . Regulamin konkursu znajdziesz .

Teraz natomiast przechodzimy do tematu kluczowego czyli do pasztetu do smarowania, który upiekłam w naczyniu Cook & Go (również marki Pyrex®) o wymiarach 24 x 18 cm i pojemności 1.7 litra.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa przepis bezglutenowy

Pasztet z cukinią – składniki:

  • 2 niewielkie cukinie ze skórką bez końcówek (moje ważyły razem 685 g),
  • 2 duże marchewki (łączna waga moich po obraniu: 275 g),
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 średnia cebula,
  • odrobina mąki kukurydzianej do obsypania naczynia,
  • 4 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli + odrobina do wysmarowania pojemnika,
  • zioła i przyprawy: po 1 łyżeczce soli, tymianku, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego, curry i 2 łyżeczki majeranku.

pasztet wegański na boże narodzenia prosty przepis na pastę do chleba

Pasztet z cukinią – przygotowanie:

Cukinie rozdrobnić na tarce – tzw. małe oczka lub w urządzeniu wysokoobrotowym. Jeśli używasz Themomixa, polecam obroty 5. Cukinię pozostawić na około 15-30 minut, aby puściła sok.

W tym czasie obrać i rozdrobnić marchewkę (również na tarce lub w urządzeniu) i dodać do cukinii.

Cebulę pokroić i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia.

Tofu rozdrobnić dokładnie – dłonią, widelcem lub w urządzeniu wysokoobrotowym.

Odsączyć bardzo dokładnie sok z warzyw (np. na sitku, dociskając warzywa, aby puściły resztę soku). Odsączoną cukinię i marchew wymieszać bardzo dokładnie z wcześniej wymienionymi składnikami oraz ziołami i przyprawami.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa zdrowa kanapka weganizm

Szklany pojemnik żaroodporny/brytfannę wysmarować oliwą, posypać delikatnie mąką kukurydzianą, wyłożyć masę.

Piec w piekarniku (góra – dół) w temperaturze 190 stopni przez 60-70 minut.

„Pasztetową” podawać na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw. Można zajadać ją na ciepło i na zimno. W tym samym naczyniu żaroodpornym możesz ją podgrzewać w piekarniku lub zabrać ze sobą na spotkanie rodzinne. Wielka wygoda!

zdrowa pasta prosty przepis pasztet roślinny

Wpis powstał we współpracy z marką . Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie . Odwiedź też  sklepu.

Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
  • Podziel się z innymi!
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLorenzo kończy karierę
Następny artykułFootball Manager 2020 – poradnik do gry PC