oprac. Katarzyna Gileta
17-11-2020 (13:31)
Paszteciki z ciasta francuskiego można podać zamiast uszek czy krokietów do wigilijnego barszczu. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimo, a ich przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Polecamy.
1.7
(3 głosy)
123RF
Składniki
- 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
- 1 szklanka grochu żółtego (w połówkach)
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, imbir do smaku
- grzybowa kostka bulionowa
- płatki migdałowe
Przepis
- Kapustę płuczemy, drobno szatkujemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
- Groch płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy kostkę grzybową i gotujemy na małym ogniu 15 min., aż groch wchłonie cały płyn.
- Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na maśle.
- Do ostudzonego grochu dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy podłużne paszteciki.
- Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy lekko wałkujemy, kroimy na prostokąty i zwijamy w nie masę grochową.
- Paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C. na ok. 25-30 min.
- Pod koniec pieczenia paszteciki posypujemy płatkami migdałów.
- Podajemy na gorąco do czerwonego barszczu.
Przepis dodał użytkownik buciol78
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Wigilia
-
Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa
-
Zielone uszka do wigilijnego barszczu
-
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
-
Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym
-
Karp w sosie cebulowym
-
Świąteczne grzybki
-
Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu
-
Majonez, w którym nie ma jajek. Łatwo zrobisz w domu
-
Łosoś asian style
-
Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu
-
Bezmięsne kotlety z kaszy. Pyszne i proste
-
Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną
-
Góralska kwaśnica
-
Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak
-
Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie
-
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto
-
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu
-
Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki
-
Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole
-
Ciastka bez ambarasu według przepisu z 1932 roku
-
Fasolka szparagowa z migdałami
-
Sernik bez grama sera. Goście nie zauważą różnicy
-
Nowa, jeszcze pyszniejsza wersja słynnego deseru. Dodaj jeden składnik
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS