A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

17-11-2020 (13:31)

Paszteciki z ciasta francuskiego można podać zamiast uszek czy krokietów do wigilijnego barszczu. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimo, a ich przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Polecamy.

1.7

(3 głosy)

Paszteciki z ciasta francuskiego

123RF

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka grochu żółtego (w połówkach)
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir do smaku
  • grzybowa kostka bulionowa
  • płatki migdałowe

Przepis

  • Kapustę płuczemy, drobno szatkujemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
  • Groch płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy kostkę grzybową i gotujemy na małym ogniu 15 min., aż groch wchłonie cały płyn.
  • Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na maśle.
  • Do ostudzonego grochu dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy podłużne paszteciki.
  • Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy lekko wałkujemy, kroimy na prostokąty i zwijamy w nie masę grochową.
  • Paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C. na ok. 25-30 min.
  • Pod koniec pieczenia paszteciki posypujemy płatkami migdałów.
  • Podajemy na gorąco do czerwonego barszczu.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Paszteciki z ciasta francuskiego

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

holderName

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

Zobacz więcej: Wigilia

  • Moczka - aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

    Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

  • Zielone uszka do wigilijnego barszczu

    Zielone uszka do wigilijnego barszczu

  • Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

    Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

  • Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

    Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

  • Karp w sosie cebulowym

    Karp w sosie cebulowym

  • Świąteczne grzybki

    Świąteczne grzybki

  • Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu

    Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu

  • Majonez, w którym nie ma jajek. Łatwo zrobisz w domu

    Majonez, w którym nie ma jajek. Łatwo zrobisz w domu

  • Łosoś w azjatyckim stylu

    Łosoś asian style

  • Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu

    Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu

  • Bezmięsne kotlety z kaszy. Pyszne i proste

    Bezmięsne kotlety z kaszy. Pyszne i proste

  • twaróg z suszonymi pomidorami

    Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

    Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

  • Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną

    Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną

  • Góralska kwaśnica

    Góralska kwaśnica

  • Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

    Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

  • OLYMP

    Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Kuchnia polska w nowej odsłonie

  • Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto

    Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto

  • Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu

    Pieczone pierożki z kapustą i grzybami. Chrupiące i proste w przygotowaniu

  • Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki

    Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki

  • Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole

    Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole

  • Ciastka bez ambarasu według przepisu z 1932 roku

    Ciastka bez ambarasu według przepisu z 1932 roku

  • Fasolka szparagowa z migdałami

    Fasolka szparagowa z migdałami

  • Sernik bez grama sera. Goście nie zauważą różnicy

    Sernik bez grama sera. Goście nie zauważą różnicy

  • Nowa, jeszcze pyszniejsza wersja słynnego deseru. Dodaj jeden składnik

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzy wiesz jak wyglądają ludzie i zwierzęta w kamerze termowizyjnej?
Następny artykułNiesiemy pomoc osobom niepełnosprawnym