Lepszą alternatywą jest domowa pasta. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wybierzmy jajka dobrej jakości od kur z wolnego wybiegu. Ugotujmy je dzień wcześniej. Rano wystarczy je zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem i połączyć z ulubionymi dodatkami. Mogą to być surowe lub gotowane warzywa – brokuły, groszek, marchewka, kiszony ogórek, suszone pomidory, podduszone na maśle pieczarki, szczypiorek, natka, koperek.
Do pasty możemy też dodać ugotowanego lub pieczonego kurczaka, szynkę, wędzonego łososia czy makrelę. Jajka dobrze komponują się też z twarogiem, fetą czy oscypkiem. Do tego przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber. Spoiwem, które połączy składniki oraz nada paście kremowej konsystencji, może być majonez, śmietana lub jogurt wymieszany z musztardą.
Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie
1. Zacznij od ugotowania jaj na twardo.
2. Szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Jajka pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
4. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj musztardę, majonez i dopraw do smaku. Wymieszaj i gotowe!
1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę.
2. Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek.
3. Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników.
4. Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj.
1. Ogórka i paprykę pokrój w drobną kostkę.
2. Natkę pietruszki posiekaj.
3. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i dopraw. Wymieszaj i gotowe.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS