Tłusty czwartek to dzień, w którym Polacy zajadają się pączkami. Zwyczaj ten zwany w naszej kulturze również zapustami zadomowił się w Polsce w XVII wieku.
Pierwsze pączki pojawiły się w średniowieczu, ale w niczym nie przypominały tych, które jemy obecnie. Zrobione były z chlebowego ciasta, smażono je na smalcu i nadziewano słoniną. Podawano z tłustym mięsiwem i suto zakrapiano wódką. Pączki podobne do dzisiejszych pojawiły się w XVI wieku w Holandii. Kulki smażone w głębokim oleju nazywano tam ”olykoek” (olejowe ciasto). Początkowo były twarde i obficie wypełnione marmoladą. Z czasem doszły do kształtów, które znamy.
W częstochowskich cukierniach kolejki jak za PRL-u. Po pączki trzeba odstać swoje.
Dla organizmu praca nad strawieniem jednego pączka to naprawdę spory wysiłek. Ale według tradycji w tłusty czwartek, a więc ostatni czwartek przed Wielkim Postem, dozwolone jest objadanie się. Podobno temu, kto nie zje dziś ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie się wiodło.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS