oprac. Katarzyna Gileta
2 godziny temu
Pączki hiszpańskie są znane również jako pączki wiedeńskie i gniazdka. Są delikatne, miękkie i dużo łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne pączki. Więcej pyszności znajdziecie na blogu “Krylowa kuchnia”.
5.0
(1 głos)
Krylowa kuchnia
Składniki
Na lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Ponadto:
- olej do smażenia
- papier do pieczenia
Przepis
- Mąkę przesiać.Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować. Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać.
- Ciasto parzyć, ciągle mieszając, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.
- W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
- Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
- Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
- Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
- Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu pączki osączać na ręczniku papierowym.
- Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier.
- Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł.
Pączki hiszpańskie. Jak je przygotować?
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Karnawałowe słodkości. Pączki w hiszpańskim stylu
-
Lane chruściki. Szybka karnawałowa przekąska
-
Orzechowe półksiężyce
-
Wytrawne pączki z soczewicy. Pyszna przekąska na karnawał
-
Wegańskie spring rollsy
-
Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek
-
Zamiast faworków. Szybkie ciasteczka chruścikowe o smaku cytryny
-
Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków
-
Faworki drożdżowe. Pyszne jak pączki, kruche jak faworki
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Oponki ziemniaczane. Prosty przepis na deser dla całej rodziny
Zobacz więcej: Desery
-
Dyniowo-gruszkowe crumble. Smak późnego lata
-
Mini beza z kremem kokosowym i malinami. Smakowity deser
-
Musujące lody pomarańczowe. Pyszne orzeźwienie
-
Deser z letnimi owocami. Pyszny i lekki
-
Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę
-
Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk
-
Makaronowe muszle z pieczarkami
-
Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
-
Paella z kurczakiem
-
Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru
-
Prosty łosoś na chipsach z ziemniaka
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS