Owsianka to klasyczna potrawa śniadaniowa, która sięga setki lat wstecz. Jak daleko, dokładnie nie wiadomo, ale archeologowie szacują, że już przed dwoma tysiącami lat w Azji Mniejszej i południowej Europie uprawiano owies (Avena sativa). Co ciekawe, w okresie średniowiecza pożywną kaszę przyrządzano przede wszystkim z żyta i jęczmienia, owsianka swojej ogromnej popularności doczekała się dopiero później, a to dzięki Szkotom.
- Owsianka na świecie
- Techniki przygotowania owsianki
- Korzyści zdrowotne ze spożywania owsianki
- Popularne dodatki do owsianki
- Uwaga na gotowe owsianki!
- Czy owsianka jest dobra dla wszystkich?
Owies został we Szkocji przyjęty ze szczególnym błogosławieństwem, jako zboże, które doskonale radziło sobie w mokrym i chłodnym klimacie. W 1775 r. słynny brytyjski pisarz Samuel Johnson w swoim przełomowym słowniku języka angielskiego zamieścił definicję owsa jako „ziarna, które w Anglii daje się koniom, ale w Szkocji żywi ono ludzi”. Sir Walter Scott, legendarny szkocki powieściopisarz, odpowiedział na to celną ripostą: „Tak, ale gdzie indziej można spotkać takie konie i takich ludzi?”.
Szkoci faktycznie od setek lat mielą ziarna owsa, sporządzając z nich kaszę, która służy przede wszystkim za sycącą strawę dla ciężko pracujących warstw społecznych. Spożywa się ją do dziś w różnych postaciach, a szkockie owsianki w formie gotowych produktów biją w sklepach rekordy popularności. Płatki owsiane wykorzystywane są przez Szkotów do przygotowania również takich tradycyjnych dań jak gęsty brose z masłem, gruel dla niemowląt i rekonwalescentów oraz black pudding, czyli kaszanka z owczej krwi.
Owsianka na świecie
Mimo początkowego dystansu, owsianka cieszy się współcześnie uznaniem w całej Wielkiej Brytanii. Z Wysp w XVIII w. zawędrowała też do Stanów Zjednoczonych, gdzie przed wynalezieniem płatków kukurydzianych była jednym z ulubieńszych śniadań, zwłaszcza wśród prostych warstw społecznych. Do dzisiaj chętnie spożywa się ją z cukrem brązowym czy masłem orzechowym.
Ponadto owsianka przyjęła się na dobre w Polsce oraz krajach Europy północnej, gdzie bywa jedzona zarówno na słodko, jak i na słono. I tak w Szwecji havregrynsgröt podaje się najczęściej z musem jabłkowym i cynamonem, w Finlandii kaurapuuro ma najczęściej postać rzadkiej mlecznej kaszy z dżemem lub cukrem, podobnie jak islandzka hafragrautur, zaś w Rosji poza klasyczną owsianką przez stulecia spożywało się również tolokno, czyli kaszę śniadaniową z namoczonych na 24 godzin i lekko skiełkowanych ziaren owsa, które przed gotowaniem mielono. Taką gładką owsiankę jadło się głównie z solą.
Techniki przygotowania owsianki
Owsianka z jednej strony jest jedną z najprostszych potraw świata; z drugiej zaś, może być przygotowywana w dziesiątkach różnych wariantów. Już sam surowiec może obejmować różne formy owsa: całe ziarna, płatki zwykłe, płatki górskie, płatki błyskawiczne, jak również otręby czy owsianą mąkę. Dodaje się do nic wodę i/lub mleko krowie, ale także mleka roślinne, zwłaszcza migdałowe. Owsianka zazwyczaj gotowana jest w garnku przez kilka lub kilkadziesiąt minut (w dłużej przy całych ziarnach), ale bywa również przygotowywana w kuchence mikrofalowej, wolnowarze, a nawet pieczona. Ta ostatnia przypomina nieco klasyczny cobbler (zapiekankę z kruszonki i owoców) i może być podawana również jako deser. Wreszcie, owsiankę przygotowuje się i spożywa również na surowo, zalewając po prostu porcję płatków mlekiem lub woda i odstawiając na całą noc.
Owsianka miewa też różną konsystencję w zależności od proporcji składników suchych do mokrych – podstawowa zasada mówi, aby na ½ szklanki płatków wykorzystywać minimum 1 szklankę wody lub mleka – zwiększenie tej ilości da rzadszą, bardziej kremową kaszę, która będzie się nieco dłużej gotować.
Korzyści zdrowotne ze spożywania owsianki
Jak się łatwo domyśleć, owsianka w dużej mierze odzwierciedla korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem owsa i płatków owsianych – ubogich w gluten, za to bogatych w błonnik i beta-glukan. I tak, zgodnie z amerykańską publikacją medyczną (Grundy, 2018) podsumowującą wyniki wielu różnych studiów przeprowadzonych na przestrzeni dekad, regularna konsumpcja owsianki zasadniczo zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a przede wszystkim złej frakcji LDL, nie wpływając na korzystny cholesterol HDL.
Jako pokarm bogaty w błonnik obniża ponadto ryzyko rozwoju raka jelita grubego (Aune, 2011), wpływając korzystnie na proces trawienia i przynosząc ulgę przy zaparciach. Ponadto, z badań (Clemens, 2014) wynika, że owsianka poprawia ogóle procesy metaboliczne, chroni układ krążenia, a także w znaczący sposób redukuje ryzyko rozwoju otyłości.
W owsiance znajdują się ponadto awentramidy, czyli antyoksydanty unikalne dla owsa, które mają działanie przeciwzapalne i obniżające ciśnienie krwi, wskutek zwiększonej produkcji tlenku azotu. (Nie, 2006; Sur, 2008).
Owsianka przygotowana w podstawowej postaci z mlekiem jest ponadto dobrym źródłem białka i złożonych węglowodanów, a także witaminy B1, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza i cynku. W jednej śniadaniowej porcji przygotowane z 40 g suchych płatków owsianych znajduje się przy tym zaledwie 150-170 kcal!
Popularne dodatki do owsianki
Owsiankę można oczywiście jeść samotną w wersji jedynie ze szczyptą soli (dodaje ona płatkom smaku i wydobywa ich naturalną słodkość), ale większość przepisów uwzględnia dodatki smakowe, mające urozmaicić doznania organoleptyczne. Najpopularniejszą i najzdrowszą wkładką są świeże owoce sezonowe (banany, jabłka, truskawki, jagody, porzeczki, maliny, itd.) pokrojone plastry i serwowane na kaszy. W tej samej roli można wykorzystać domowe przetwory (konfitury, powidła), a także mus jabłkowy z gotowanych jabłek czy kompoty z mrożonych owoców. Ponadto zdrową wkładką do owsianki są nasionka chia, które dodaje się do gotowania, oraz nasiona słonecznika i dyni, jak również krojone orzechy i migdały stosowane jako chrupiąca posypka.
Całą owsiankę można również dosładzać za pomocą cukru trzcinowego, syropów lub miodu, a także aromatyzować przy użyciu cynamonu, wanilii, kardamonu, kakao czy nawet tartej czekolady. Naturalnie, trzeba mieć na uwadze, że substancje słodzące obniżają znacząco atrakcyjność owsianki jako śniadania: zwiększają jej kaloryczność oraz obciążenie glikemiczne, prowadząc do szybszego pojawienia się głodu po posiłku. Obciążający dietę może być również przyjemny dodatek masła lub kremówki.
Z ciekawszym i bardziej oryginalnych pomysłów na owsiankę warto z kolei wspomnieć kaszę śniadaniową z mielonym makiem, kawą, gotowanym rabarbarem, tahini, kurkumą czy mlekiem kokosowym.
Uwaga na gotowe owsianki!
Na sklepowych półkach czekają już na nas gotowe owsianki w postaci produktów typu instant. Kusząca jest w nich szybkość przygotowania – wystarczy zalać gorącą wodą, pomieszać i voilà. Dostępne w wersji z owocami, czekoladą czy orzechami, reklamowane są jako racjonalny wybór śniadaniowy.
Niestety, ogromna większość tych produktów jest przesłodzona i zawiera nawet ponad 20 g cukru na 100 g produktu, nie mówiąc już o kontrowersyjnych słodzikach, nadmiarze sodu, konserwantach czy barwnikach. Zdecydowanie lepiej jest przyrządzić domową owsiankę – przygotowanie naprawdę nie kosztuje wiele czasu ani energii!
{“dzial”:”6.00″,”title”:Owsianka w kuchni”}
Wegańska owsianka
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
- 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 banan
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli kamiennej
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Podajemy natychmiast.
Czekoladowa owsianka
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ banana
- 2 łyżki kakao niesłodzonego
- 50 g tartej czekolady
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy płatki owsiane, rozgniecionego banana, sól i kakao. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy czekoladę i gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając około 20 minut. Podajemy na gorąco, polaną lekko syropem klonowym.
Surowa owsianka z kawą
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- szczypta soli himalajskiej
- ¾ szklanki mleka migdałowego niesłodzonego (lub krowiego mleka)
- ½ szklanki espresso lub mocnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 4 miękkie daktyle
Przygotowanie:
Płatki, chia i sól łączymy w misce. Dolewamy mleko, kawę, syrop i esencję, dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. Daktyle miksujemy ze szczyptą soli i kilkoma łyżeczkami wody. Owsiankę podajemy na zimno polaną daktylowym sosem.
Czy owsianka jest dobra dla wszystkich?
Owsianka to naprawdę jedno z najbardziej uniwersalnych śniadań – przyjazne dla żołądka dzieci i seniorów, atrakcyjne smakowo dla dorosłych, idealne na zimę oraz przed ciężką pracą fizyczną czy długą wycieczką. Jedzona kilka razy w tygodniu w znaczący sposób wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych. Wystrzegać się jej powinni tylko chorzy na celiakię, ponieważ w owsie znajdują się śladowe ilości glutenu. Wszystkim innym pozostaje życzyć smacznego!
Bibliografia
- Cynthia Bertelsen; “From Mother Russia with Love: A Monster of a Stove and Tolokno”; data dostępu: 2020-11-17
- Ministry of Foreign Affairs, Finland; “FINNISH SUPERFOOD OATS GROWING HEALTHILY”; data dostępu: 2020-11-17
- Prasad Rasane i in.; “Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review”; data dostępu: 2020-11-17
- Myriam M.-L. Grundy i in.; “Processing of oat: the impact on oat’s cholesterol lowering effect”; data dostępu: 2020-11-17
- Lin Nie i in.; “Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production”; data dostępu: 2020-11-17
- Jenna Fletcher; “What are the benefits of oatmeal?”; data dostępu: 2020-11-17
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS