A A+ A++

Jackfruit ma dwie odsłony – słodką i słoną. Dziś pokażę wam słoną, która jest bardzo ciekawa.

Jackfruit to niesamowicie ciekawy owoc. Dojrzały jest słodki i żółty, a w smaku przypomina nieco mango. Można go jeść prosto z puszki (świeżego raczej w Polsce nie dostaniecie) i jest bardzo pyszny. 

Natomiast zielony jackfruit to zupełnie inna bajka. W środku jest biały i włóknisty, przypomina gotowanego kurczaka. Nie polecam jeść go na surowo. Za to, po obróbce termicznej i dodaniu paru przypraw świetnie sprawdzi się do burgera, na kanapkę czy jako dodatek do frytek. 

Warto jeszcze wspomnieć, że to niezwykle zdrowy owoc. Jest bogaty w witaminy, żelazo, magnez, a także cynk. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety.

Przepis

@nowiny_pl Owocowy gyros!? #vegan #fyp ♬ Replay – Lady Gaga

Składniki

  • 1 puszka zielonego jackfruita, 
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • szczypta płatków czili, 
  • 1 łyżeczka czosnku kolorowego, 
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

Jackfruita wyciągamy z puszki i lekko odsączamy ręcznikiem papierowym. Następnie przekładając do miski, rozrywamy na drobniejsze kawałeczki, a następnie przyprawiamy. Przyprawiony owoc warto zostawić na godzinę w lodówce, ale nie jest to krok konieczny. Kolejnym krokiem jest wrzucenie jackfruita na patelnię i smażenie na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe! 

Polecam podawać z frytkami. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUS tax dollars funding text message censorship in Brazil
Następny artykułKamil Semeniuk odniósł się do decyzji Grbicia ws. Leona: Widzieliśmy, jak się porusza