Często mówi się, że “cukier to biała śmierć”. Czy rzeczywiście jest aż tak źle i musimy trzymać się od niego z daleka? Zdania na ten temat od dawna są podzielone, ale na pewno nie warto z nim przesadzać.
Cukier z pewnością nie należy do najzdrowszych rzeczy pod słońcem, jednak to nie on sam w sobie jest szkodliwy, a jego nadmiar. W XXI wieku często spożywamy ogromne jego ilości, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.
Znajduje się nawet w napojach i produktach, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe. Najważniejsze jest jednak nie to, aby nagle całkowicie odmawiać sobie wszystkiego, tylko, aby ograniczyć spożywanie substancji słodzących np. wraz z niezdrowymi napojami, bo to jedynie sacharoza i… puste kalorie.
Niektórzy uważają, że brązowy cukier jest zdrowszy niż ten biały, bo zawiera śladowe ilości substancji odżywczych.
Istotne jest jednak to, aby po prostu unikać nadmiaru słodkiego, bo w ten sposób nietrudno o nadwagę, czy nawet otyłość. Nadmiar cukru powoduje też próchnicę i zwiększa ryzyko chorób krążenia, wystąpienia stanów zapalnych, insulinoodporności czy nawet cukrzycy.
Dobrze jest więc ograniczać to, co nam szkodzi i świadomie sięgać po produkty.
Zobacz także:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS