Łatwo poznasz dobrze utrzymany nóż. Jego szlif jest gładki jak szkło i nawet po wielu godzinach użytkowania jest w stanie ciąć praktycznie bez używania siły. Kiepsko naostrzony nóż sprawia, że krojenie czegokolwiek jest bardzo męczące, a bardziej wymagające prace będą wręcz niewykonalne.
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Znaleźliśmy kilka ostrzałek i kamieni, które sprawią, że nawet najbardziej tępy nóż odzyska dawną ostrość. Pamiętaj jednak, że zarówno popularne ostrzałki kółkowe, jak i bardziej zaawansowane w użytkowaniu kamienie wodne mogą przynieść więcej szkody niż pożytku, jeśli nie będą odpowiednio użytkowane. Na szczęście ich obsługa nie jest zbyt trudna.
Tradycja i skuteczność
Proste osełki i kamienie wodne to jedne z najwcześniejszych, a jednocześnie najskuteczniejszych sposobów ostrzenia narzędzi. Pierwotnie wykorzystywano wyłącznie kamienie w kształtach dopasowanych do szlifowanego narzędzia i były wykonane z naturalnych kamieni ściernych takich jak piaskowiec.
Obecnie do produkcji osełek i kamieni wodnych wykorzystuje się naturalne ziarna z korundu, kwarcu czy nawet diamentu, połączone ze sobą spoiwem ceramicznym. To sprawia, że kamienie ostrzące są w stanie posłużyć przez długi czas, nim zajdzie konieczność wymiany go na inny. Najbardziej pożądane przez specjalistów są kamienie diamentowe, jednak ich cena jest odpowiednio wygórowana i mogą kosztować nawet kilkaset złotych.
Sekret tkwi w stopniowaniu
Poszczególne kamienie odróżnia od siebie nie tylko materiał, z którego są wykonane, ale również granulacja czyli wielkość poszczególnych ziaren. Dzieli się je na kilka grup:
Kamienie o dużej ziarnistości (200-300) są przeznaczone dla noży, które wymagają gruntownej opieki. Przede wszystkim są odpowiedzialne a odpowiednie wyprofilowanie ostrza, a także usunięcie mikroskopijnych pęknięć na jego powierzchni. Nadaje się więc do ostrzy, które nigdy nie miały styczności z kamieniem i wymagają gruntownego remontu. Przywrócenie właściwej geometrii skutkuje perfekcyjną ostrością.
Kamienie o średniej gradacji (500-800) to najchętniej kupowane modele, które służą do regularnego ostrzenia mniej więcej raz w miesiącu. Dzięki temu z bocznych krawędzi noża znikają mikroskopijne zadziory, które mogą przyczynić się do szarpania brzegów mięsa lub warzyw. Regularne stosowanie kamienia wodnego sprawi, że cięcie będzie gładkie i równe bez wkładania w nie zbyt wiele siły.
Podziel się
Ostatnia grupa to osełki o bardzo drobnych ziarnach (powyżej 3000) przeznaczone głównie dla prawdziwych miłośników noży. Służą wykończeniu i wypolerowaniu krawędzi ostrza tak, że niemal można w nich zobaczyć własne odbicie. Przy użyciu prostej, domowej ostrzałki taki efekt nie byłby możliwy. Użycie kamienia o gradacji około 5000 pozwoli osiągnąć tzw. lustrzany szlif.
Środki bezpieczeństwa
Kamień szlifierski, zwany również wodnym, przed użyciem należy namoczyć przez 15 minut. Użycie suchej osełki może skończyć się poważnym uszkodzeniem krawędzi ostrza. Trzeba zadbać o to, by podczas całego procesu kamień pozostawał mokry.
Sam proces ostrzenia wygląda następująco: nóż kładziemy na kamieniu ostrzem do siebie. Następnie należy odchylić grzbiet tak, by pomiędzy nim a kamieniem powstał kąt 15 st. Potem wystarczy przycisnąć dolną część ostrza palcami drugiej dłoni, a następnie rytmicznie przesuwać nim do góry i do dołu. Gdy na ostrzu pojawią się malutkie zadziory, należy zmienić stronę i wyrównać.
Dobrej jakości noże kuchenne i myśliwskie wymagają odpowiedniej dbałości. Nie ma na świecie ostrza, które z czasem się nie stępi, ale to, czy potrafisz przywrócić mu dawną ostrość zależy wyłącznie od ciebie i narzędzi, których do tego używasz.
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS