A A+ A++

25
kwi 2024

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w 4 z 5 badanych próbek „Tatara wołowego” produkowanego w łukowskich Zakładach Mięsnych, wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). Numer badanej partii to 1032604.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca konsumentom nie spożywanie produktu z partii objętej komunikatem. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

informacja i zdjęcie: Główny Inspektorat Sanitarny

Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:

Anna Kupińska

+48.509310762

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWypadek na A4. Ogromne utrudnienia na obwodnicy Krakowa [ZDJĘCIA]
Następny artykułTym razem 185 mandatów wręczyli katowiccy policjanci. Podczas jednej akcji