25
kwi 2024
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w 4 z 5 badanych próbek „Tatara wołowego” produkowanego w łukowskich Zakładach Mięsnych, wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). Numer badanej partii to 1032604.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca konsumentom nie spożywanie produktu z partii objętej komunikatem. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
informacja i zdjęcie: Główny Inspektorat Sanitarny
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS