A A+ A++

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje, że w 13 partiach mąki migdałowej marki Fivio stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Mają one szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka

Fot. Shutterstock / Warszawa w Pigułce

Jak informuje w komunikacie GIS, aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu tych substancji stwierdzono w 13 partiach mąki migdałowej marki Fivio 250g:

  • 2P13.03/2; 28-02-2025,
  • 2P14.03/1; 28-02-2025,
  • 2P15.03/1; 28-02-2025,
  • 2P20.03/1; 20-12-2024,
  • 2P21.03/1; 21-12-2024,
  • 2P22.03/1; 22-12-2024,
  • 2P23.03/1; 23-12-2024,
  • 2P27.03/1; 27-12-2024,
  • 2P28.03/2; 28-12-2024,
  • 2P29.03/1; 29-12-2024,
  • 2P29.03/2; 29-12-2024,
  • 2P02.04/1; 02-01-2025,
  • 2P03.04/1; 03-01-2025.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone. Producentem jest spółka Radziowi.

Producent niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformował właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożył procedurę wycofania. Podkreślono również aby nie spożywać wskazanych wyżej partii produktu.

Źródło: tvn24.pl

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułСуд знову зменшив розмір застави для Ігоря Коломойського
Następny artykułНа фронте авиация ВСУ поразила два российских зенитно-ракетных комплекса – Генштаб