A A+ A++

Jak pozyskać sok z mięty?

Sok z mięty często zamiennie nazywany jest syropem i to właśnie do konsystencji tego przetworu o wiele mu bliżej. Gęsty i słodki produkt spożywczy możemy łączyć z wodą i delektować się jego smakiem przez cały rok. Do przepisu najlepiej nadaje się świeża i soczysta mięta, wyrastająca w ciepłych promieniach słonecznych.

Zobacz również: Witamina C z Bioflawonoidami: Korzyści i działanie suplementu Liquid C 240 ml Calivita

Składniki na sok z mięty

  • 15 gałązek świeżej mięty,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 750 ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej),
  • ½ cytryny.

Przygotowanie soku z mięty

  1. Miętę dokładnie myjemy pod wodą, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i odkładamy na bok.
  2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, gotujemy do momentu uzyskania słodkiego syropu, a następnie wciskamy sok z połowy cytryny.
  3. Garnek z gorącym syropem ściągnąć z kuchenki, zanurzyć w nim miętę i pozostawić pod przykryciem na całą dobę.
  4. Po upływie ostatniej godziny możemy wyciągnąć miętę, a sok przecedzić do czystych i wyparzonych butelek.
  5. W upalne letnie dni można podawać sok miętowy wymieszany z wodą i kostkami lodu, a zimą podgrzać lub dodać do herbaty. Smacznego!

Cenne składniki soku miętowego

Doskonały smak i charakterystyczny aromat soku z mięty to niejedyne jego właściwości. Gotowy przetwór wyróżnia się przede wszystkim pozytywnym działaniem na zdrowie. W świeżych listkach mięty skrywają się liczne składniki odżywcze, m.in.:

 

Świeża mięta w towarzystwie cytryny to doskonały pomysł na orzeźwiający napój123RF/PICSEL

 

  • mentol,
  • antyoksydanty,
  • sterole,
  • flawonoidy,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • cynk,
  • selen,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez.

Wpływ soku z mięty na organizm

Esencjonalny syrop z mięty wspomaga szybsze uporanie się z bólem żołądka oraz nawracającymi mdłościami. To naturalny ratunek dla osób zmagających się z uporczywymi migrenami, a także problemami jelitowymi. Dzięki działaniu antybakteryjnemu hamuje rozwój licznych bakterii, m.in. gronkowca złocistego czy salmonelli. Jesienią i zimą domowy przetwór przyda się do łagodzenia pierwszych objawów przeziębienia oraz kaszlu, a wiosną i latem doskonale orzeźwi i nawodni organizm. Mimo licznych właściwości soku z mięty, nigdy nie należy mylić do z lekiem. To jedynie dodatek, który dodatkowo zawiera sporą dawkę cukru, dlatego nie należy przesadzić z częstotliwością jego spożywania.

Jeśli chcemy, by własnoręcznie przygotowany syrop z mięty jak najdłużej zachował cenne właściwości, przechowujmy go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Tylko wtedy będzie zachęcał świeżością i naturalną barwą. Przypadkowe wystawienie soku miętowego na promienie słoneczne sprawi, że szybciej się zepsuje. Najlepiej schować do go domowej spiżarni, piwnicy lub garażu. Pamiętajmy, by w żadnym razie nie rozlewać przetworu do plastikowych butelek. W grę wchodzą tylko szklane naczynie z idealnie dopasowanymi zakrętkami. Po otwarciu postarajmy się spożyć syrop w ciągu maksymalnie 1 … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFentanyl to broń masowego rażenia. Chiny wzięły na cel USA. Następna może być Europa
Następny artykułMagda Linette odpadła w 1/8 finału turnieju WTA w Eastbourne