A A+ A++

Orzech pekan jest owocem drzewa – orzesznika jadalnego – należącego do rodziny orzechowatych. Wywodzi się z rejonów Ameryki Północnej. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa pecan i oznacza ‘orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią’. Po raz pierwszy w Europie orzech pekan pojawił się w XVI wieku w Hiszpanii, a w następnych latach powędrował do Europy Południowej, Azji i Afryki. Niezwykle rzadko można spotkać go w Polsce, jest trudny do uprawy ze względu na wrażliwość na mróz.

Orzech pekan przypomina kształtem orzech włoski, jest jednak mniej pofałdowany oraz posiada więcej wartości odżywczych. Pokryty jest brązową, błyszczącą powłoką. Orzech pekan liczy ok. 5 cm wielkości. Charakteryzuje się delikatnym i słodkim smakiem.

Orzech pekan jest wysokokalorycznym produktem – 100 g dostarcza aż 700 kalorii, dlatego nie należy przesadzać z ich spożyciem. W skład wartości odżywczych wchodzi ok. 70 proc. tłuszczu, 9 proc. białek, 10 proc. błonnika i 4 proc. innych węglowodanów oraz ok. 5 proc. wody. Ponadto, wśród składników mineralnych można wskazać witaminę E, kwas elagowy, antyoksydanty, magnez, potas i sód.

Skład chemiczny orzecha pekan sprawia, że jest on polecany przed dietetyków. Zawartość antyoksydantów zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spożywanie orzechów pekan wzmocni układ odpornościowy oraz poprawi metabolizm. Ponadto, przyczynią się one do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach pekan witaminy wzmocnią narząd wzroku, włosy oraz paznokcie. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości orzechów pekan nasza cera odzyska i utrzyma blask i jędrność. Dodatkowo, orzechy pekan wzmocnią oraz usprawnią pracę układu krążenia, a także ochronią serce przed chorobami.

Warto dodać, że orzechy pekan mogą poszczycić się dużą zawartością witaminy E, która chroni organizm przed utleniaczami, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz zapobiega zawałowi mięśnia sercowego i rozwojowi miażdżycy.

Orzechy pekan bogate są także w witaminę B1, która wpływa na układ nerwowy – zmniejsza uczucie zmęczenia, osłabienia. Ponadto, wzmacnia pamięć i koncentrację. Orzechy pekan posiadają także znaczące ilości cynku, który istotny jest przy odbudowie tkanek i w budowie białka. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran, kontroluje prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz wpływa na pracę układu odpornościowego.

Orzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowane. Doskonale pasują do ciast i deserów. Stanowią smaczny dodatek do lodów oraz pralinek, gdzie wykorzystywany jest ich słodki, masłowy smak. Orzechy pekan świetnie uzupełnią domowe wypieki, np. keks, ciasteczka z cynamonem i miodem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZyska: Energia elektryczna z OZE będzie tańsza niż z węgla
Następny artykułKombi i Kombii. Lata lecą, a nie wszyscy rozumieją różnicę