A A+ A++

Podawanie ciasta czy owoców na przyjęciach czy spotkaniach z bliskimi bywa problematyczne. Jak odpowiednio podawać słodkości, by goście nie uznali nakładania ich na talerze za wyzwanie?

Rozwiązaniem może być patera, która ostatnio coraz częściej gości na naszych stołach. W poniższym artykule podpowiadamy, jakie patery wybrać, by apetycznie wyeksponować owoce, ciasto i przekąski.

Jaka patera na tort i ciasto?

Idealne serwowanie ciasta czy tortu zwiększa apetyty u gości i budzi podziw, gdy słodkości znajdują się na najwyższym poziomie stołu. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest najpopularniejsza patera jednopoziomowa, jednak w zależności od okazji, wielkości przyjęcia i serwowanej przekąski warto mieć na uwadze również patery piętrowe. Niemniej jednak, patera na nóżce to opcja optymalna, dzięki której zaoszczędzimy miejsce na stole. Krojenie ciasta czy tortu może odbywać się właśnie na niej, a więc goście początkowo widzą słodkości w całej okazałości.

Jeśli poszukujesz odpowiedniej patery, sprawdź asortyment sklepu Home and Passion, gdzie dostępnych jest wiele marek oferujących produkty tego rodzaju. Wśród nich m. in. marka PiP Studio i bajeczna patera z wysokogatunkowej porcelany. Naczynie z kolekcji Blushing Birds White jest ręcznie zdobione motywami kwiatów oraz ptaków, a szyku dodaje jej charakterystyczne dla marki złote wykończenie.

Na stole równie pięknie będzie prezentować się patera w rustykalnym, minimalistycznym wydaniu od Green Gate. Cechują ją nierówności powstałe na skutek wypalania, masywność i klasyczny czerwony kolor, przykuwający uwagę. Nie zapomnij również o odpowiednim zestawie do serwowania ciast, czyli łopatki i noża np. od PiP Studio.

Pretty little white and brown cupcakes stand on the tired dish

Nie tylko na słodkości – patery wielopoziomowe

Większe przyjęcia wiążą się z większą ilością rodzajów ciast, przekąsek czy owoców. Wcale nie oznacza to, że każda z tych pozycji powinna być ułożona na osobnej paterze. Patery piętrowe to w takiej sytuacji idealne rozwiązanie, których atutem poza funkcją wizualną jest zaoszczędzenie miejsca na stole.

Ekspozycja owoców na paterze

Świeże owoce są nieodłączną częścią każdego spotkania, dlatego warto urozmaicić nimi stół. Sprawdzą się tutaj wielopiętrowe patery porcelanowe, na których w prosty, ale efektowny sposób ułożysz kolorowe owoce. Zdobienia i oryginalny design sprawią że, owocowa patera nada klasy na każdym stole.

Serwowanie przekąsek

Wielopoziomowe patery porcelanowe są doskonałą opcją na podanie wielu przekąsek na jednym naczyniu. Na dole możemy położyć ciasto, wyżej owoce, a na najwyższym piętrze „finger foods”, sery w towarzystwie orzechów czy winogron. Taka patera to spora oszczędność miejsca – na jednym naczyniu można wyeksponować kilka produktów, które będą dobrze widoczne.

Patera z kloszem na letnie przyjęcia

Piękna pogoda i świeże powietrze sprzyja piknikom i posiłkom na zewnątrz, jednak problemem bywają owady czy pyłki. Podczas takich okoliczności warto posiadać paterę z kloszem, która osłoni żywność nie tylko przed zabrudzeniem czy osami, ale też wysychaniem. Patery porcelanowe z kloszem są również świetną propozycją na przyjęcia wewnątrz, właśnie ze względu na ochronę przed wyschnięciem, gdy akurat nikt nie ma ochoty już na ciasto czy owoce.

Patery to nie tylko element zastawy, który dodaje walorów estetycznych serwowanym potrawom. Dzięki nim możemy zaoszczędzić miejsce na stole, ale również zabezpieczyć ciasta, owoce czy przekąski przed czynnikami zewnętrznymi. Warto mieć takie naczynie w swoim domu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGalactic Civilizations III za darmo. Znamy nową grę w promocji
Następny artykułKret na Marsie kończy swoją misję