Tekst i zdjęcie:
Pączki, oponki, faworki. Jakie Wy pichcicie łakocie na tłusty czwartek? Przedstawiamy dzisiaj oponki serowe smażone na smalcu.
- Czas przygotowania: do 30 min
- Stopień trudności: Łatwe
- Pora dnia: Przekąska
- Sposób przygotowania: smażone
- Liczba porcji: więcej
- idealne dla dzieci
- karnawal
Składniki:
- cukier puder, 3 łyżk.
- smalec, 5 szt.
- skórka cytrynowa, 1 łyżk.
- sól, 1 szczypta
- proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
- soda oczyszczona, 1.5 łyżecz.
- spirytus, 3 łyżecz.
- cukier, 50 g
- żółtka, 4 szt.
- Śmietana 18% , 3 łyżk.
- ser twarogowy półtłusty , 50 dag
- mąka , 50 dag
Sposób przygotowania
Zmiel twaróg dwukrotnie. Do twarogu dodaj śmietanę i żółtka. Następnie dodaj spirytus. Do mąki dodaj suche składniki ora skórkę z limonki. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaj szklanką koło a następnie kieliszkiem mniejsze. Dodajemy ocet do zimnego smalcu. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy oponki około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS