Badacze z trzech krakowskich uczelni oraz uniwersytetu w Vancouver realizują projekt, którego celem jest opracowanie opatrunku o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych i stymulujących regenerację tkanek. Wykorzystają do tego naturalne składniki z mleka owczego i wielbłądziego.
W projekt zaangażowani są naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver w Kanadzie. To eksperci z dziedziny inżynierii materiałowej, badań na materiałach pochodzenia zwierzęcego czy fizjologii i badań biomedycznych.
Międzynarodowym zespołem badawczym kieruje dr inż. Piotr Szatkowski z Katedry Biomateriałów i Kompozytów z Wydziału Inżynierii Materiałowej i Ceramiki AGH.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS