Omlet to bardzo proste danie, zrobione z roztrzepanych jajek. Powstały w ten sposób miks płynnego białka i żółtka mieszamy ze śmietanką albo mlekiem i wlewamy na patelnię. Aby urozmaicić smak omleta na słono, możemy dodać szynki, żółtego sera lub pomidorów. Ciekawy smak osiągniemy po dodaniu do omleta np. wędzonego łososia, ale tak naprawdę to, co znajdzie się w omlecie, zależy od naszej inwencji, bo jajka można łączyć z szeroką gamą produktów.
Czas wrzucenia wybranych dodatków też zależy od naszych preferencji. Można dodać składniki zarówno po usmażeniu, jak i wrzucić je w czasie ścinania się jajka, aby zapiec je w środku. Jeśli zrobimy bardzo cienki naleśnikowy omlet, możemy po usmażeniu zawinąć wybrane składniki do środka.
Danie to można przyprawić dowolnymi przyprawami, wszystkie powinny pasować. Wierzch omleta może też posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem, co wzbogaci jego smak.
1. Do głębokiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz wybranymi ziołami.
2. Składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
3. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy na zawartość miski.
4. Jak spód omleta zaczyna się przypiekać, przekręcamy go na drugą stronę.
5. Po przypieczeniu z obu stron przekładamy go na talerz.
1. Kroimy szynkę w cienkie paski, pomidory na pół i mozzarellę na plastry.
2. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i posypujemy uzyskaną masę pieprzem i solą.
3. Mieszany ze sobą składniki, do uzyskania jednolitej masy.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy na nią masę. Układamy na niej szynkę. Jeśli jajka się nie ścięły, to mieszamy.
5. Po ścięciu się jajek (około 2 minuty), obracamy omlet na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia.
6. Omlet po usmażeniu przekładamy na talerz, dodajemy sałatę mozzarellę i pomidory.
1. Boczek pieczemy w piekarniku do chrupkości. Po wyjęciu odsączamy tłuszcz (np.na ręczniku papierowym).
2. Do dużej misy wbijamy jajka, posypujemy pieprzem i solą i mieszamy.
3. Dodajemy szczypiorek i marchewkę, ponownie mieszamy wszystkie składniki.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy część masy, tak aby utworzyła się z niej cienka warstwa.
5. Gdy jajka zaczną się ścinać, łopatką lekko zwijamy omlet jak naleśnika i zostawiamy go na brzegu patelni.
6. Wlewamy kolejną część masy, aby połączyła się z utworzonym naleśnikiem. Gdy następna porcja zacznie się ścinać, również ją zwijamy, rozpoczynając od pierwszego rulonu.
7. Proces powtarzamy, aż skończy się masa i powstanie jeden gruby naleśnik. Smażymy go przez chwilę do zarumienienia, z obu stron.
8. Po usmażeniu przekładamy na talerz. Na talerz podajemy rukolę i pieczony boczek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS