A A+ A++

Pozyskiwany z nasion konopi olej cieszy się rosnącą popularnością i chętnie sięgamy po niego w kuchni. Ma mnóstwo właściwości odżywczych, a przy tym unikatowy smak. Dzięki niemu można z jednej strony zadbać o zdrowie, z drugiej stworzyć nowe wariacje dobrze znanych potraw.

Olej konopny ma ciemnozielony kolor, choć jego odcień może się różnić w zależności od producenta. Podstawowym powodem, dla którego powinniśmy po niego sięgać w kuchni, jest jego skład. Stanowi skarbnicę nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, witaminy A, E, B, K, do tego zawiera magnez, cynk, fosfor. Będzie wszechstronnie wspierać zdrowie, począwszy od uzupełniania niedoborów, przez profilaktykę wielu chorób po wsparcie odporności.

Podstawowe zasady zastosowania oleju konopnego w kuchni

Przede wszystkim olej konopny (https://kombinatkonopny.pl/produkt/olej-konopny-bio-250-ml/) jest olejem, który stosujemy na zimno. Ma niską temperaturę dymienia, przy wysokiej temperaturze traci wszystkie cenne właściwości. Pod wpływem ciepła zmienia się jego struktura. Drugą rzeczą, o jakiej należy pamiętać, jest to, by olej konopny trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu, co zapobiega utlenianiu i dłużej zachowa składniki odżywcze. Najlepszym olejem konopnym jest olej nierafinowany i tłoczony na zimno. Zaleca się trzymanie go w lodówce lub zamkniętej kuchennej szafce i nie powinno się go używać do pieczenia bądź gotowania. W takim razie, do czego wykorzystać olej konopny?

Pomysły na wykorzystanie oleju konopnego w kuchni

Pomimo tego, że oleju konopnego nie używamy do przygotowywania dań wymagających obróbki termicznej, to możliwości jego zastosowania są całkiem spore. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie oleju zamiast masła na pieczywie. Wystarczy jego niewielką ilość rozsmarować na kanapce. Równie dobrze pasuje do sałatek ze świeżymi warzywami, jako składnik do pesto, sosu i smoothie. Chociaż gotować go nie możemy, to pod koniec przyrządzania zupy możemy dodać odrobinę oleju dla podkreślenia smaku. A oto kilka sprawdzonych pomysłów na przepisy z wykorzystaniem oleju konopnego.

Pesto z bazylii

Do pesto z bazylii najczęściej używa się oliwy z oliwek, ale równie dobrze, zamiast niej można dodać olej konopny. Aby je przygotować, wystarczy zblendować świeże liście bazylii, parmezan, czosnek, trochę orzechów piniowych i olej konopny.

Koktajl ze szpinakiem i bananem

Zaletą koktajli jest możliwość szybkiego dostarczenia do organizmu ogromnej ilości składników odżywczych. Jedną z propozycji jest koktajl szpinakowy. Szpinak, banan, kiwi, sok pomarańczowy i olej konopny blendujemy na gładką masę i spożywamy od razu po przygotowaniu.

Sałatka za świeżymi warzywami z olejem konopnym

Inną propozycją jest wykorzystanie oleju konopnego do sałatki. Bazą jest sałata bądź liście rukoli, do których dodajemy pokrojone kawałki pomidorów i pokrojony w kostkę ser feta. Całość polewamy sosem przygotowanym z oleju konopnego, cytryny, soli i pieprzu.

Poza wymienionymi przepisami po olej konopny warto sięgać również do wielu innych dań. Będzie doskonale podkreślać smak. Jednocześnie należy pamiętać, że smakuje inaczej niż inne oleje, dlatego najlepiej najpierw dodać go odrobinę, by przekonać się, czy to właśnie o to nam chodziło.

— artykuł sponsorowany —

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowy park w Płocku za 9 mln po sąsiedzku z nową linią kolejową do CPK. Czy da się to pogodzić?
Następny artykułTrwa akcja likwidacji bankomatów. Znikają setki punktów wypłaty gotówki