Bułeczki drożdżowe odrywane to idealny pomysł na przekąskę, dodatek do zup czy przystawkę. Gorące, polane mieszanką masła, ziół i czosnku pachną tak intensywnie, że ich zapach zwabi do kuchni wszystkich domowników.
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 140 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka stopionego masła
- ¼ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
na sos czosnkowo-ziołowy:
- 3 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego lubczyku (lub innych ulubionych ziół)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- Do miski przesiać mąkę, drożdże, cukier oraz sól.
- W drugiej misce umieścić letnie mleko, żółtka jaj i ostudzone stopione masło. Wymieszać dokładnie, a następnie wlać do suchych składników.
- Wyrobić wszystko na gładkie, jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką – tak, by odchodziło od dłoni.
- Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto powinno być mocno wyrośnięte.
- W międzyczasie przygotować naczynie do pieczenia – najlepsza będzie niska, okrągła forma ceramiczna do tarty, ewentualnie tortownica. Należy wysmarować ją masłem.
- Po upływie godziny ciasto wyjąć na stolnicę i podzielić na około 20 równych kawałków.
- Każdy kawałek formować w kulkę i układać w formie do pieczenia na kształt okręgu. Bułeczki mogą być blisko siebie, ponieważ po upieczeniu powinny się połączyć w całość tak, by można je było od siebie odrywać.
- Formę z kulkami ciasta nakryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
- W międzyczasie przygotować glazurę do bułeczek: w misce wymieszać stopione masło z posiekanymi ziołami i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i szczyptę pieprzu.
- Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i od razu polać przygotowanym sosem, rozsmarowując go dokładnie przy pomocy pędzelka.
Takie bułeczki można jeść na ciepło, lekko przestygnięte, a nawet na zimno. Można je także odświeżyć następnego dnia w piekarniku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS