- Angielski król zmarł 31 sierpnia 1422 r. po krótkiej chorobie
- Jego ciało potraktowano techniką mos teutonicus: zostało poćwiartowane, następnie gotowano je w winie i occie do momentu, aż tłuszcz i mięśnie oddzieliły się od kości
- Wszystko dlatego, że Henryk miał pecha umrzeć daleko od ojczystej Anglii – i w dodatku u schyłku upalnego lata. W takich okolicznościach należało zadbać o to, aby ciało nie zepsuło się podczas transportu
Henryk V Lancaster przez Anglików bywa nazywany ostatnim wielkim wojownikiem wśród średniowiecznych królów. Był najstarszym synem Henryka IV i jego pierwszej żony, Marii Bohun. Na tronie zasiadł 21 marca 1413 roku (koronacja odbyła się dwa tygodnie później) po przedwczesnej śmierci ojca, który cierpiał na niestwierdzoną dotychczas jednoznacznie chorobę. Historycy spierają się, czy był to trąd, syfilis, czy może epilepsja.
Zwłoki gotowane w winie i occie
Nowo obwołany król cieszył się jednak raczej dobrym zdrowiem. Na tyle, że wyruszył – z powodzeniem – na podbój Francji. Po licznych perturbacjach, w tym jednej z najważniejszych bitew wojny stuletniej (pod Azincourt), zdołał wmanewrować szalonego francuskiego władcę Karola VI w podpisanie traktatu pokojowego w Troyes, na mocy którego Henryk miał zostać następcą Karola. Przy okazji zdobył też partnerkę, ożeniono go bowiem z córką niegdysiejszego rywala, Katarzyną.
Niedługo angielski monarcha mógł cieszyć się triumfami na konty … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS