– Otworzyłem restaurację mimo obowiązującego zakazu. Jakie będą tego konsekwencje?
Naruszenie nakazów i zakazów, ustanowionych na mocy tzw. rozporządzeń epidemicznych (w tym aktualnie obowiązującego rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 2020 r.) naraża przedsiębiorcę na konsekwencje trojakiego rodzaju:
Po pierwsze, odpowiedzialność wykroczeniową, opartą o przepis art. 116 § 1a kodeksu wykroczeń za „nieprzestrzeganie nakazów, nakazów, ograniczeń lub obowiązków określonych w przepisach o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi”. Maksymalna grzywna wynosi 5 tys. zł, a maksymalna kwota możliwa do nałożenia mandatem wynosi 500 zł. W razie nieprzyjęcia mandatu, sprawę wykroczenia rozpoznawać będzie sąd.
Czytaj także: Biznes otwarty. Kilka różnych kontroli w jeden dzień
Po drugie, odpowiedzialność administracyjną, polegającą na nałożeniu administracyjnej kary pieniężnej przez organy inspekcji sanitarnej. Art. 48a ustawy z 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych …
Artykuł dostępny tylko dla e-prenumeratorów “Rzeczpospolitej”
Oferta promocyjna: dostęp do treści rp.pl już od 9,90 zł za miesiąc!
Wybierz najkorzystniejszą ofertę i zyskaj dostęp do najważniejszych tekstów rp.pl z sekcji: Wydarzenia, Ekonomia, Prawo, Plus Minus; w tym ekskluzywnyc … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS