A A+ A++

– Otworzyłem restaurację mimo obowiązującego zakazu. Jakie będą tego konsekwencje?

Naruszenie nakazów i zakazów, ustanowionych na mocy tzw. rozporządzeń epidemicznych (w tym aktualnie obowiązującego rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 2020 r.) naraża przedsiębiorcę na konsekwencje trojakiego rodzaju:

Po pierwsze, odpowiedzialność wykroczeniową, opartą o przepis art. 116 § 1a kodeksu wykroczeń za „nieprzestrzeganie nakazów, nakazów, ograniczeń lub obowiązków określonych w przepisach o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi”. Maksymalna grzywna wynosi 5 tys. zł, a maksymalna kwota możliwa do nałożenia mandatem wynosi 500 zł. W razie nieprzyjęcia mandatu, sprawę wykroczenia rozpoznawać będzie sąd.

Czytaj także: Biznes otwarty. Kilka różnych kontroli w jeden dzień

Po drugie, odpowiedzialność administracyjną, polegającą na nałożeniu administracyjnej kary pieniężnej przez organy inspekcji sanitarnej. Art. 48a ustawy z 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych …

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWierzba – symbol parku uratowana. Na jak długo?
Następny artykułMieszkańcy: Nasza droga jest zalewana. Czy miasto nie może wyremontować stu metrów?