Do 20 listopada restauratorzy i właściciele lokali gastronomicznych mogą włączyć się w akcję “Świąteczny Stół Pajacyka”. W tym roku utarg sfinansuje pomoc psychologiczną i dożywienie dzieci z Polski i Ukrainy.
Meksykańska tortilla z kaktusem, grecka musaka, a może po prostu lody? Nie ma znaczenia, co wybiorą klienci warszawskich restauracji 9 grudnia, kiedy po raz 21. odbędzie się edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekażą 10 proc. dziennego obrotu, finansując pomoc psychologiczną i dożywianie dla polskich oraz ukraińskich dzieci.
W zeszłym roku udział w akcji organizowanej przez Polską Akcję Humanitarną wzięło prawie pół tysiąca lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić ponad 136 tys. zł. – Każdy sprzedany obiad, deser czy napój zamienia się w realną pomoc – mówi Tadeusz Szczepaniak, koordynator projektu w PAH. – W ciągu 20 lat trwania akcji udało się sfinansować ponad 200 tys. posiłków. Mamy nadzieję, że w grudniu wspólnie pobijemy kolejny rekord – dodaje.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS