Najpopularniejsze ciasteczka w USA
Znane u nas najbardziej jako rodzaj “piegusków”, ciasteczka w stylu amerykańskim są jednym z najpopularniejszych przysmaków w USA. Są pieczone dla dzieci, przy okazji świąt, a także zupełnie bez okazji, bo robi się je bardzo szybko, a zjadane wieczorem w towarzystwie szklanki chłodnego mleka stały się niemal tradycją w wielu amerykańskich domach.
Moda na kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady przywędrowała także do Polski, a rozpowszechniła się wraz z wprowadzeniem na rynek gotowych smakołyków znanych jako “pieguski”. Wydają się być skomplikowane do przyrządzenia i bardzo czasochłonne, ale nic bardziej mylnego! Mimo tego, że w Stanach Zjednoczonych najczęściej kupuje się gotowy pół-produkt w postaci surowego ciasta w formie walca zamkniętego w tubce, który należy pokroić, ułożyć na blasze iw stawić do piekarnika, bardzo łatwo można je wykonać samodzielnie w domu. Ta opcja będzie nie tylko zdrowsza, ale i znacznie smaczniejsza, bo unikniemy chemicznych dodatków.
Ciekawostką może być fakt, że niektóre amerykańskie panie domu pieką ciasteczka w weekendy głównie po to, by nadać wnętrzu piękny aromat, bo nic nie pachnie bardziej zapraszająco i kojąco, niż unoszący się w powietrzu zapach świeżo upieczonych ciasteczek.
Amerykańskie “cookies” z czekoladą i masłem orzechowym – przepis
Składniki:
-
100 g miękkiego masła,
-
100 g masła orzechowego “gładkiego”,
-
1 jajko w temp. pokojowej,
-
120 g cukru (najlepiej brązowego),
-
170 g mąki,
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 łyżka cukru wanilinowego,
-
1 szczypta soli,
-
pół kostki czekolady gorzkiej pokruszonej na kawałeczki.
Wykonanie:
-
Oba rodzaje masła: zwykle i orzechowe mikserem ubić z cukrem (brązowym i wanilinowym) na puszystą masę.
-
Do masy dodać jajko i dalej ubijać.
-
W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Dodać do ubitej masy i zmiksować lub wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać pokruszoną czekoladę.
-
Tak przygotowane ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia “rozleją się” na boki. Najlepsza ilość na jedno ciastko to około 2 łyżek masy. Wykładamy, formując kulkę i nie spłaszczamy jej.
-
Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
-
Po upieczeniu środek ciastka będzie wydawał się miękki, surowy, ale tak ma być.
Podczas stygnięcia masa się zsiądzie. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS