Każdy wie, do czego służy widelec. Okazuje się, że sztuciec ten ma też inne ciekawe zastosowania, o których warto wiedzieć. Sprawdź, do czego jeszcze można go wykorzystać.
Widelec ma w rzeczywistości więcej „twarzy”, niż mogłoby się wydawać. O jego niepowtarzalności możemy przekonać się choćby wtedy, gdy dowiemy się, jak dużo rodzajów tego przyrządu istnieje. I nie chodzi tu wcale o tworzywo, z jakiego go stworzono, ale o określone przeznaczenie kulinarne.
Nie będziemy wymieniać roli danych widelców, ale chcemy pokrótce uwydatnić zakres ich mnogości. Do dyspozycji mamy bowiem widelec startowy, do deserów, do sałatek, do ryb, do ślimaków i jeszcze kilka innych. Jeśli kiedyś wydawało Ci się, że to, czy sztuciec ma 2, 3 czy 4 ząbki, to zrządzenie losu – byłeś w błędzie. To samo odnosi się do jego końcówki: stępione zakończenie nie zawsze jest efektem długiego używania.
Do czego jeszcze służy widelec?
Sztućce kuchenne to rzecz bardzo przydatna i warto z nich korzystać nie tylko po zakończeniu kucharzenia. Dotyczy to szczególnie widelca. Możesz wykorzystać go wcześniej na kilka sposobów:
Mieszanie
Struktura widelca sprawia, że ten radzi sobie znacznie lepiej przy mieszaniu sosów niż zwykła łyżka, a nawet rózga. To wszystko dzięki ząbkom, które skutecznie usuwają z sosu grudki.
Odcedzanie ryżu
Jeśli przygotowałeś ryż z torebki, to zanim ją otworzysz, musisz usunąć nadmiar wody po gotowaniu. Wtedy może Ci pomóc statecznie umieszczony nad zlewem widelec, o który zaczepisz saszetkę.
Kluski i purée
Jeżeli nie masz praski do ziemniaków, wtedy sięgnij po widelec. Z jego pomocą rozgniatanie ugotowanych warzyw będzie równie skuteczne.
Czytaj też: Jak utrzymać zastawę stołową w dobrym stanie? Pamiętaj o tych zasadach
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS