Przy jednym stole mogą teraz zasiadać wyłącznie najbliżsi. O przyjęciach czy spotkaniach towarzyskich z powodu pandemii koronawirusa na razie nie ma mowy. Muzeum Krakowa zaproponowało jednak, by o jedzeniu rozmawiać na odległość. Pierwsze kwietniowe krakowskie spotkanie kulinarne dotyczyło naczyń i sztućców w domu mieszczańskim. Tym razem uczestnicy wirtualnej uczty porozmawiają o zastawie stołowej.
Podano na porcelanie
– Tworzą ją wszelkiego typu naczynia służące do serwowania potraw, a ich uzupełnieniem są utensylia do dzielenia i nakładania na talerze oraz sztućce. Tak współcześnie, jak w przeszłości stół nie mógł obejść się bez odpowiednich naczyń. Rozwój ich form i liczby dał się zauważyć szczególnie od czasu rozpoczęcia w XVIII stuleciu produkcji porcelany w manufakturach europejskich. Coraz większa pomysłowość w zakresie zróżnicowania kształtów i wielkości naczyń stołowych była inspirowana ich przeznaczeniem. Rozwijała się wraz ze wzbogaceniem menu o nowe rodzaje potraw i upowszechnienie wcześniej nieznanych napojów. W użycie wszedł znany nam termin „serwis”, choć jego aktualne rozumienie jest nieco inne niż 300 lat temu – opowiada Marta Marek z Działu Historii i Sztuki Krakowa Nowożytnego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS