Zima już za pasem, a to dla wielu zapaleńców czas na kompletowanie ekwipunku pod kolejne wycieczki survivalowe. Część z nas również próbuje swoich sił w chłodniejsze miesiące i musi mieć przy sobie to, co najlepsze. Zamiast zabierać ze sobą wiele narzędzi, postaw na wysokiej jakości nóż.
Przy wyborze noża trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych kryteriów. Pierwszym i najważniejszym jest jakość i rodzaj ostrza. W sklepach znajdziesz szeroką ofertę noży składanych oraz tych ze stałą rękojeścią. Te pierwsze cenione są głównie ze względu na wygodę noszenia. Można je schować do kieszeni, a zabezpieczenie sprawia, że ostrze nie wysunie się w nieodpowiednim momencie.
Noże z ostrzem stałym wymagają dodatkowego pokrowca, jednak są z reguły znacznie trwalsze, co czyni z nich niezawodne narzędzie do wymagających czynności. Tego typu ostrza są również łatwiejsze w czyszczeniu – gdy brud dostanie się do wnętrza noża składanego, wyczyszczenie go graniczy z cudem.
W przypadku noża roboczego liczy się przede wszystkim wytrzymałość czubka, a także odpowiednia krzywizna brzuśca, dzięki czemu ostrze będzie miało odpowiednie właściwości przebijające i tnące. W większości noży roboczych grzbiet głowni opada lekko w kierunku czubka, a powstała w ten sposób krawędź jest równie ostra, co brzusiec.
Charakterystycznym przykładem tego typu głowni jest nóż Bowie, który powszechnie wykorzystuje się w warunkach roboczych i bojowych. Clip Point z nieco mniej zaokrąglonym brzuścem to natomiast równowaga między przyzwoitymi właściwościami przekłuwającymi a wytrzymałością czubka.
Pierwszą zbrodnią popełnianą na ostrzu, głównie przez niedoświadczonych ludzi lasu, będzie wbijanie ich w ziemię i rzucanie. Oczywiście część ostrzy jest przystosowana do rzucania, jednak zwykły nóż roboczy nie będzie funkcjonować jako rzutka. Z drugiej strony częste wbijanie ostrza w ziemię również może je stępić. Mikrorysy powstałe w wyniku szorowania krawędzią o twarde kamyki czy ich cząstki obecne w ziemi mogą znacznie przyspieszyć korozję sprzętu.
Pamiętaj również, że każdy nóż wymaga odpowiedniego obchodzenia się z nim. Najlepiej będzie ostrzyć noże tylko na specjalnych kamieniach, które są do tego przeznaczone. Tylko profesjonalne osełki zagwarantują ci, że krawędź tnąca będzie idealnie naostrzona, co znacznie ułatwi pracę w lesie. Nie zapominaj również o czyszczeniu – jest to kluczowe szczególnie w przypadku noży ze stali węglowej. Należy je czyścić każdego wieczora, w przeciwnym wypadku mogą się stępić i zardzewieć.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS