A A+ A++

Złotoborowik wysmukły znany jest w Polsce zaledwie od kilkunastu lat, a już w niektórych regionach występuje w ogromnych ilościach. Jest bardzo smaczny, więc grzybiarze się cieszą. Ale niektórzy przyrodnicy obawiają się, że może zagrozić naszym rodzimym gatunkom.

Złotoborowik wysmukły to grzyb, który został przywleczony do Europy ze Stanów Zjednoczonych. Prawdopodobnie przywędrował z jakimiś sadzonkami albo glebą. Po raz pierwszy zauważono go na Litwie, potem pojawił się na Łotwie, skąd szybko rozprzestrzenił się w północnej Polsce, a dzisiaj spotykany jest już także w innych regionach. Znany jest wśród grzybiarzy pod różnymi nazwami, m.in. jako borowik amerykański.

Złotoborowik zachwyca grzybiarzy

Grzybiarze chwalą, że złotoborowik jest bardzo smaczny, świetnie nadaje się np. do marynowania czy też do suszenia. – Jeszcze niedawno mówiło się, że nie bywa robaczywy, bo jako obcy gatunek nie jest atakowany przez larwy naszych rodzimych muchówek – mówił “Wyborczej” Wiesław Kamiński, grzyboznawca z Krakowa, autor portalu Nagrzyby.pl.  Jednak sam napotkał na zaczerwione okazy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZmiana na czele Rajdu Śląska
Następny artykułBogowie wskazali na Rovanperę, Polacy w punktach