A A+ A++

Cebularz, cymes, kugel – czyli żydowskie potrawy w sokólskim technikum rolniczym. Uczniowie i nauczyciele będą je poznawać dosłownie od kuchni w ramach warsztatów „Podróży kulinarnych ze smakiem”.

  • O kuchniach świata uczniowie dowiadują się z podręcznika. Postanowiliśmy to zmienić i ugotować potrawy, o których uczyli się w teorii – mówi Sylwia Czaban, nauczycielka z ZSR im. mjr. Henryka Dobrzańskiego Hubala, a jednocześnie organizatorka warsztatów.

Pojawi się na nich specjalny gość, miłośnik kuchni żydowskiej Marian Baranowski z Krynek, który poprowadzi warsztaty.

  • Poznaliśmy się na dożynkach w Dąbrowie Białostockiej, na których pan Marian wystawiał potrawy żydowskie. Sam je przygotowywał – opowiada Sylwia Czaban. – Okazało się też, że córka Pana Mariana uczy się w naszej szkole.

W organizacji warsztatów pomagają właściciele Lodów Tradycyjnych i Bistro „U Matczaka”.

  • Wszystkie produkty do przygotowania potraw zapewniają Państwo Jolanta i Krzysztof Matczakowie. Jesteśmy bardzo wdzięczni za takie wsparcie naszych uczniów – tłumaczy Sylwia Czaban i zapowiada już kolejne warsztaty, w których będą mogły wziąć udział kolejne grupy uczniów wraz z nauczycielami naszej szkoły.

Podróże kulinarne ze smakiem” rozpoczną się 22 lutego o godz. 10:00 w ZSR w Sokółce.

image_printDrukuj
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZabrała na pokład samolotu… konia
Następny artykuł135. rocznica urodzin Witkacego