A A+ A++

Materiał partnera: Electrolux

Piekarnik to bezsprzecznie jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. To dzięki niemu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych dań dla siebie i całej rodziny. Wśród dostępnych obecnie na rynku urządzeń znaleźć możemy klasyczne piekarniki gazowe lub elektryczne, jak również nowoczesne piecyki parowe. Jakimi walorami może pochwalić się piekarnik parowy?

Jak działa piekarnik parowy?

Piekarniki parowe wyposażone są w takie same programy, jak ich elektryczne czy gazowe odpowiedniki, ale także dodatkowe opcje z funkcją pary. Dzięki temu urządzenia te działają podobnie do klasycznych piekarników, grillując, opiekając czy piekąc dania, ale są także w stanie wyjątkowo szybko przygotować lub podgrzać potrawy za pomocą pary.

Nowoczesne piekarniki parowe posiadają zarówno programy klasyczne i parowe, jak i stanowiące połączenie owych dwóch opcji. Taka różnorodność dostępnych programów sprawia, że bez trudu możemy nie tylko piec czy grillować, ale także odgrzewać, rozmrażać, a nawet gotować na parze. Szeroka gama możliwości.

Wśród dostępnych na rynku piekarników parowych wyróżnić można dwa typy urządzeń. Pierwszym z nich są piekarniki wykorzystujące specjalny pojemnik na wodę, dzięki któremu możliwy jest grawitacyjny obieg pary, tak zwane parowanie statyczne. Drugim typem są natomiast piekarniki wyposażone w generator pary, wykorzystujące tak zwany obieg wymuszony, w którym wytwarzana przez generator para wtłaczana jest do wnętrza urządzenia.

Najważniejsze zalety piekarników parowych

Piekarnik parowy to urządzenie, które doskonale sprawdza się w nowoczesnych kuchniach. Jest świetnym wyborem dla wszystkich, którym zależy na zdrowej i zbilansowanej, ale także smacznej diecie. Wiele osób odrzuca zdrowe odżywianie obawiając się, że będzie ono nudne i monotonne. Jednak z pomocą piekarnika parowego oraz jego licznych kombinacji i programów możliwe jest przygotowywanie zdrowych i aromatycznych dań na wiele różnych sposobów.

Posiadacze piekarnika parowego mają do dyspozycji najzdrowszą z dostępnych metodę przygotowywania potraw, jaką jest gotowanie na parze. Przygotowywane w ten sposób dania są nie tylko niskokaloryczne, zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze, lecz także aromatyczne i smaczne.

Wielofunkcyjne, nowoczesne piekarniki to wyjątkowo proste w obsłudze, intuicyjne urządzenia, stanowiące nieocenioną pomoc w każdej kuchni. Dzięki nim przygotowywanie potraw jest znacznie prostsze, przyjemniejsze i szybsze. Innowacyjne programy oraz dodatkowe funkcje, w które wyposażone jest urządzenie gwarantują doskonałe przygotowania każdego dania, za pomocą starannie dobranego programu, temperatury oraz długości pieczenia czy gotowania.

Czym jeszcze wyróżnia się piekarnik parowy?

Wiele nowoczesnych urządzeń reklamowanych jest jako praktyczne i wielofunkcyjne. W przypadku piekarników z funkcją pary nie są to jednak wyłącznie puste słowa. Urządzenie umożliwia bowiem przygotowywanie zarówno dań wytrawnych, jak i deserów różnych rodzajów, podpiekanie, a nawet odświeżanie pozbawionych pierwotnej świeżości produktów, takich jak chleb, czy bułki. W nowoczesnej formie parowego piekarnika mieści się nie tylko klasyczny piecyk, ale także funkcjonalna mikrofalówka, dzięki której możliwe jest szybkie rozmrożenie czy podgrzanie dań oraz produktów spożywczych.

Przygotowywanie potraw w piekarniku wiąże się z koniecznością późniejszego doprowadzenia jego wnętrza do pierwotnego stanu czystości. Zapomniane, zaschnięte resztki jedzenia usuwa się z piekarnika bardzo trudno, ponadto ich zapach może mieszać się z zapachem przygotowywanych dań, negatywnie wpływając na ich smak i aromat. W przypadku piekarnika parowego możemy zapomnieć o tego typu uciążliwościach; urządzenie wyposażone jest bowiem w wyjątkowo praktyczną funkcję czyszczenia parowego, dzięki któremu stare zabrudzenia zostają zmiękczone, wskutek czego usuwa się je wyjątkowo szybko i skutecznie.

Piecyki parowe to nie tylko funkcjonalne, ale i wyjątkowo estetyczne urządzenia. Piekarnik parowy – biały, czarny, srebrny lub kolorowy – w wyjątkowy sposób ozdobi wnętrze każdej kuchni, dzięki swojemu nowoczesnemu designowi. Starannie wykończone drzwiczki, wyposażone w smukły uchwyt z powodzeniem wpasują się w zabudowę meblową pomieszczenia.

Piekarnik parowy – dlaczego warto?

Piekarniki parowe to wielofunkcyjne urządzenia o nowoczesnym designie, doskonałe dla wszystkich miłośników zdrowej oraz oryginalnej kuchni. Sprzęt ten znacznie podnosi funkcjonalność kuchni, skutecznie usprawniając i ułatwiając zarówno codzienne przygotowywanie klasycznych potraw, jak i organizowanie dań na szczególną okazję. Nowoczesne piekarniki parowe to urządzenia, które przygotowują dania w znacznie krótszym czasie, niż ich klasyczne odpowiedniki, co więcej są to również urządzenia o wysokiej klasie energetycznej. Dzięki temu nie tylko umożliwiają szybkie i proste przygotowywanie smacznych dań, ale pomagają także w skutecznym zmniejszeniu domowych rachunków za prąd.

Materiał partnera: Electrolux

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZabrał paralizator z jednego ze stoisk na targach zbrojeniowych i zakopał go w lesie
Następny artykułNiedawny wicelider rankingu ATP znów doznał kontuzji. Powrót odroczony