Dobrej jakości blender stanowi dużą pomoc w kuchni. Jest łatwy w obsłudze, ma sporą moc i pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni, łącząc w sobie kilka różnych urządzeń. Choć głównym zadaniem blendera jest przygotowanie koktajli, zaawansowane modele, których kielich wykonano z hartowanego szkła pozwolą na przykład skruszyć lód do drinków. Z pomocą blendera o dużej mocy przygotujesz również gęste pasty, a nawet masło orzechowe. Pamiętaj więc, by w miarę możliwości wybierać sprzęt o wyższej mocy, słabsze urządzenia nie poradzą sobie z rozdrabnianiem twardych warzyw i owoców, a takżenie będą mogły dłużej pracować bez przerwy.
Sprawdź kielich
To od niego zależy, jak wiele zastosowań będzie mieć sprzęt. Jeśli masz dużą rodzinę lub często zdarza ci się przygotowywać duże porcje potraw, warto zainwestować w sprzęt z kielichem o pojemności 1,5-3 l. Mniejszy dzbanek, który z wyglądu przypomina odwrócony bidon, to rozwiązanie dla osób aktywnych, które nie mogą funkcjonować bez odżywczych koktajli. Wystarczy wrzucić do niego ulubione warzywa czy owoce, włączyć, odczepić od podstawy i gotowe – pożywne smoothie w sam raz w drogę.
Szkło czy tworzywo?
Za wyborem kielicha wykonanego z tworzywa przemawia przede wszystkim cena, jednak należy pamiętać, że nawet najlepsze tworzywo sztuczne będzie bardziej podatne na zanieczyszczenia niż szkło. Z czasem kielich może więc zmienić kolor i zmętnieć. Dzbanek wykonany ze szkła hartowanego jest odporny na zarysowania, łatwiejszy w czyszczeniu i przede wszystkim równie wytrzymały co tworzywo sztuczne. Szkło hartowane jest odporne na wysokie i niskie temperatury, możesz więc przygotować mrożony koktajl, by zaraz potem zmiksować gorącą zupę dla dziecka.
Szybkość pracy
Warto zwrócić uwagę na prędkość obracania się ostrzy blendera. Im większa liczba maksymalnych obrotów na minutę tym szybsza praca sprzętu, a także gwarancja, że napoje i koktajle będą pozbawione grudek. Konsystencja koktajlu przygotowywanego w blenderze wysokoobrotowym może więc być zbliżona do smoothie lub gęstego soku, w zależności od tego, ile płynu wlejesz do kielicha.
Dodatkowe funkcje, które warto znać
Poza wspomnianą już możliwością kruszenia lodu blendery kielichowe mają wiele innych interesujących zastosowań i opcji. Możliwość wielostopniowej regulacji obrotów pozwoli dostosować ich prędkość do twardości przetwarzanych produktów, podobnie jak automatyczne programy dostosowane do przygotowywania zup, przecierów czy koktajli. Specjalnie wyprofilowane wymienne ostrza pozwolą również przygotowywać gęste pasty: purée, hummus czy masło orzechowe.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS