A A+ A++

Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021r. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa,

na którą podatne są świnie domowe oraz dziki.

Wzmocnione środki bioasekuracji ustanawia załącznik II do RWK z 7 kwietnia 2021 r. dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie, znajdujące się w obrębie obszarów objętych ograniczeniami I,II, III

Cel: określenie sposobu postępowania przez osoby (hodowców świń) odnośnie spełniania zasad bioasekuracji gospodarstw utrzymujących świnie:
– w obszarze objętym ograniczeniami I– kolor niebieski (brak ognisk u dzików i świń)
– w obszarze objętym ograniczeniami II – kolor różowy (ogniska wyłącznie u dzików)
– w obszarze objętym ograniczeniami III – kolor czerwony (ogniska u świń z lub bez ognisk u dzików), z których:
– świnie będą wywożone poza obszary objęte ograniczeniami
– materiał biologiczny będzie wywożony poza obszary objęte ograniczeniami
– UPPZ będą wywożone poza obszary objęte ograniczeniami
– świeże mięso, surowe wyroby mięsne oraz produkty mięsne otrzymane ze świń utrzymywanych i ubitych w obszarze objętym ograniczeniami II i III będą wywożone poza te obszary.

WZMOCNIONE ŚRODKI BIOASEKURACJI DLA GOSPODARSTW,

W KTÓRYCH UTRZYMYWANE SĄ ŚWINIE,

ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W OBRĘBIE OBSZARÓW OBJĘTYCH OGRANICZENIAMI I, II I III

do stosowania od dnia 23 lipca 2021 r.

I. Gospodarstwa, w których utrzymywane są świnie, znajdujące się w obrębie obszarów objętych ograniczeniami I, II i III w przypadku dozwolonych przemieszczeń poza te obszary, zapewniają następujące wzmocnione środki bioasekuracji:
1) brak bezpośredniego lub pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami, a świniami z innych gospodarstw oraz dzikami;
2) każdorazowa zmiana odzieży i obuwia przy wchodzeniu do i opuszczaniu pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie (wydzielona strefa);
3) mycie i odkażanie rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wchodzeniu do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
4) brak kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin po polowaniu na dziki lub jakimkolwiek innym kontakcie z dzikami;
5) zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub środków transportu do gospodarstwa, w tym do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
6) obowiązkowe prowadzenie ewidencji osób i środków transportu które musiały mieć dostęp do gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie;
7) pomieszczenia i budynki gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie, muszą:
a) być zbudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta nie mogły wejść do pomieszczeń i budynków ani mieć kontaktu z utrzymywanymi świniami, ich paszą i materiałem ściółkowym;
b) umożliwiać mycie i odkażanie rąk;
c) umożliwiać czyszczenie i odkażanie pomieszczeń;
d) posiadać odpowiednie warunki do zmiany obuwia i odzieży przy wejściu do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
8) posiadać ogrodzenia ochronne co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, oraz budynków, w których przechowuje się paszę i ściółkę;
9) należy wdrożyć plan bioasekuracji ”Plan bezpieczeństwa biologicznego” zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Brodnicy z uwzględnieniem profilu gospodarstwa i ustawodawstwa krajowego;

Plan bezpieczeństwa biologicznego obejmuje co najmniej:

a) ustanowienie „czystych” i „brudnych” stref dla pracowników, w zależności od typu gospodarstwa, takich jak przebieralnie, prysznice, jadalnie;
b) ustanowienie i przegląd rozwiązań dotyczących wprowadzania do gospodarstwa nowych świń (kwarantanna 30 dniowa);
c) procedury czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu, sprzętu i higieny personelu;
d) przepisy dotyczące żywienia personelu znajdującego się na miejscu oraz zakaz utrzymywania świń przez zatrudniony personel (dotyczy gospodarstw zatrudniających pracowników);
e) specjalny, powtarzający się program podnoszenia świadomości dla personelu w zakładzie;
f) ustanowienie i w stosownych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych w celu zapewnienia uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego oraz z innymi gospodarstwami;
g) procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów w zakresie bioasekuracji podczas budowy lub naprawy pomieszczeń lub budynków;
h) audyt wewnętrzny lub samoocena w celu egzekwowania środków bioasekuracji.
10) wymagania, które są ujęte w rozporządzeniu Komisji UE 2021/605 nie dotyczą gospodarstw, które nie wysyłają świń i produktów pochodzących od świń, poza obszary.
11) wszystkie świnie z obszarów objętych ograniczeniami kierowane do rzeźni poza obszarem I,II,II muszą pochodzić z gospodarstw spełniających ww. wymagania.

Gospodarstwa, które nie dostosują się, najpóźniej do dnia 31 października 2021 r. w pełni do wymogów Rozporządzenia 2021/605, nie będą mogły przemieszczać świń poza obszar objęty ograniczeniami, w którym się znajdują.

UWAGA !!!

Obowiązek zgłoszeń zdarzeń (kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój gospodarczy, oznakowanie ) świń do ARiMR w terminie 2 dni od zdarzenia.
Posiadacze świń są obowiązani do informowania powiatowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie.

Ulotka [pobierz]

Warunki przeprowadzania uboju świń z przeznaczeniem na własny użytek [pobierz]

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKaminiarz w dziesiątce
Następny artykułNiedopuszczalne zachowanie Protasiewicza w Sejmie