Od 2 kwietnia 2021 r. zawartość sztucznych tłuszczów trans w produkcie nie może przekroczyć 2 proc.
Obowiązujące od 2 kwietnia 2021 r. ograniczenia, dotyczące wprowadzania do obrotu produktów spożywczych zawierających tzw. przemysłowe tłuszcze trans wprowadziło unijne rozporządzenie z 24 kwietnia 2019 r. nr 2019/649) . Zawartość tłuszczów trans nie będzie mogła przekraczać 2g na 100g produktu. Rozporządzenie nie dotyczy kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w żywności, np. w mięsie lub nabiale.
Czym są tłuszcze trans?
Tłuszcze trans, a właściwie izomery trans kwasów tłuszczowych, to szczególna kategoria kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można je podzielić na dwie grupy: tłuszcze naturalnie występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz sztucznie utwardzone oleje roślinne stosowane w przemyśle spożywczym. Przemysłowe tłuszcze trans są zawarte w wysoko przetworzonej żywności, m.in. w daniach instant, produktach typu fast-food (zwłaszcza w mięsie, sosach i pieczywie z długim terminem przydatności do spożycia oraz w wyrobach smażonych, np. frytk…
Artykuł dostępny tylko dla e-prenumeratorów “Rzeczpospolitej”
Oferta promocyjna: dostęp do treści rp.pl – pakiet plus już od 39,90 zł za miesiąc
Skorzystaj … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS