A A+ A++

Tuż przy Stawach Goliana powstała nowa restauracja kuchni azjatyckiej. „Umami”, bo o niej mowa, mieści się przy ul. Bartniaka 1 i specjalizuje się w ciepłej kuchni japońskiej, w szczególności w znanych smakoszom ramenach.

W ostatnią środę zaprezentowane zostało nowe menu, w którym można znaleźć wiele ciekawych przystawek – od koreańskiego kimchi, przez oryginalny japoński przysmak – takoyaki – rozpływające się w ustach grillowane kulki z kawałkami ośmiornicy lub kurczaka oraz aromatycznymi ziołami. Całość przykrywają płatki suszonego tuńczyka bonito. Nowością w karcie przystawek jest bao – pszenne, spulchniane przez drożdże maślane bułeczki gotowane na parze, podawane z kurczakiem i serem mimolette oraz chashu z piklowanym ogórkiem lub wołowiną z kimchi. Restauracja prezentuje także azjatyckie wariacje na temat frytek, które podawane są w wersji wegetariańskiej, z krewetkami lub z chashu, czyli boczkiem po japońsku. Dla gości lubiących sałatki, szef kuchni przygotował orzeźwiającą sałatkę tajską, na bazie chilli i sosu rybnego. Są to unikatowe dania, które zjeść można tylko w „Umami”.

Dania główne to aromatyczne, przygotowywane z pieczołowitą starannością rameny. Dlaczego właśnie ramen? O to zapytaliśmy właściciela restauracji – Adama Osucha.

„W smakach ramenu zauroczyłem się w trakcie pobytu w kraju kwitnącej wiśni. Kombinacje smaków w nich zawarte są unikatowe. Stąd wzięła się także nazwa restauracji – Umami – piąty smak wyodrębniony ze smaku słonego, określający coś bardzo pysznego. Gotujący się wieloma godzinami bulion, zatrzymujący samą esencję mięs oraz warzyw, stanowiących podstawę dania wraz z alkalicznym makaronem, tarą oraz licznymi dodatkami, w tym niezastąpionym marynowanym jajkiem, nori, dymką, czy sezamem stanowią podstawę tego dania. Cała reszta dodatków to kombinacja smaków stanowiących o odrębności i charakterze danego ramenu. Odkąd po raz pierwszy skosztowałem tego japońskiego dania, zamarzyłem o otwarciu restauracji, w której moi goście będą mogli poznać smaki, które ja pokochałem.”

Bywalcy restauracji poznali już vege, shio, tentamen czy miso. Nowymi pozycjami w karcie są ebi ramen, gdzie główne skrzypce grają krewetki oraz beef ramen stworzony na bazie wołowiny. Przepisy na dania obecne w restauracji to dzieła szefa kuchni – Damiana Korkosza, który dba o wszelkie aspekty kulinarne w Umami – od budowy karty, po drobne dodatki w każdym daniu, które w odpowiednim połączeniu tworzą ten niesamowity smak.

Na deser goście będą mogli spróbować dwóch serników, z herbatą matcha lub miso z polewą ze słonego karmelu, w towarzystwie pysznej kawy lub herbaty.

Jak mówi właściciel – „Czas gościom umilą także koktajle nawiązujące do smaków Azji, które z pasją serwują barmani. Są to zarówno klasyczne smaki, jak japanese slipper lub autorskie kompozycje.”

„Umami” otwarte jest codziennie od godziny 12:00 do późnego wieczora i zaprasza do przeniesienia się (choć na chwilę) do świata dalekiego wschodu.

Uwaga! Od najbliższego piątku będziemy również dowozić nasze pyszne dania. Zachęcamy do składania zamówień pod numerem telefonu 507 259 339.

Odwiedź nas na Facebooku i Instagramie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInformacja o polowaniach zbiorowych
Następny artykułDziwne bramki w Czernicy [ZDJĘCIA]