A A+ A++

Angielskim badaczom udało się zmodyfikować pszenicę, zwiększając ilość białek odpowiadających za kontrolę rozrost roślin. W efekcie otrzymali gatunek pszenicy, który produkuje ziarna o 12 proc. większe.

Eksperymentalna uprawa w Chile pokazała, ze liczba ziaren nie zmniejszyła się, czyli efektywność plonów wzrosła o 12 proc.

Naukowcy i laboratoria zajmujące się modyfikowaniem roślin uprawnych mają pełne ręce roboty. Populacja Ziemi zwiększa się znacznie z dekady na dekadę. Prognozy mówią, że w 2050 roku na Ziemi będzie blisko 10 mld ludzi. A muszą oni coś jeść.

Drugim problemem, z którym naukowcy starają się sobie poradzić, jest ograniczona powierzchnia ziemi uprawnej. Aby ograniczyć efekt kryzysu klimatycznego, należy zaprzestać wycinania lasów pod pola i odwrócić ten trend.

Zobacz: 100 martwych delfinów na plaży. Dawno nie widziano czegoś takiego [wideo]

Tym problemom mają zaradzić rośliny i żywność modyfikowana genetycznie. Do pozostałych należy np.: zapewnienie ludziom odpowiednich składników odżywczych (np złoty ryż bogaty w wit. A) i umożliwienie uprawy roślin w warunkach nieprzystępnych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKomisja Europejska: Jeśli Polska ma wątpliwości – niech odda sprawę do TSUE
Następny artykułNie będzie podwyżki podatków w Gminie Ropczyce w 2021 roku!