Prowadzili je terapeuci zajęciowi, przeszkoleni przez dietetyka – eksperta kulinarnego w ramach projektu StratKIT. Choć upał doskwierał, zabawa była przednia. Jak przystało na obchody Nocy Świętojańskiej, nie obyło się bez kwietnych wianków, wspólnych śpiewów i zabawy tanecznej do muzyki serwowanej przez zaproszony zespół.
Spotkanie miało też walor edukacyjny – celem towarzyszących festynowi warsztatów kulinarnych było przekonanie mieszkańców MDPS do zdrowej i zrównoważonej diety.
Pracownicy ośrodka, wraz z pensjonariuszami przygotowywali zdrowe ciasta, koktajle warzywne i pasty. Jedzenie było smaczne zdrowe i… wesołe, bo jak podkreślali przygotowujący dania mieszkańcy MDPS, przyprawione sporą dawką dobrego humoru.
Uczestnicy spotkania wzięli na warsztat twarożek oraz warzywa i owoce, by wyczarować z nich wielosmakowe przystawki – pasty twarożkowe na razowym pieczywie i koktajle na bazie szpinaku. Finałem warsztatów była oczywiście wspólna degustacja przygotowanych dań.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS