A A+ A++

Jaka jest recepta na wieczną młodość? Stosowanie diety o znacznie ograniczonej liczbie kalorii. – przekonują amerykańscy naukowcy.

Fot. dreamstime

Diety o obniżonej kaloryczności powstrzymują geny, które powodują starzenie i jednocześnie aktywują geny starzenie spowalniające. – do takich wniosków doszli neurolodzy z New York University (NYU) Langone Medical Center.

„Ograniczenie kalorii hamuje poziom ekspresji genu związanego z fenotypem starzejących się komórek” − mówi Stephen D . Ginsberg neurolog z NYU Langone. „Te wnioski otwierają drzwi do dalszego studiowania zależności między ograniczeniem kalorii, a genetyką anti-aging. – dodaje.

Do tej pory wiadomo było, iż diety niskokaloryczne zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów, nadciśnienia czy udaru mózgu. Nie badano wcześniej jednak szerokiego wpływu na pamięć i zdolność uczenia się oraz na starzenie się mózgu.

Pomimo wniosków z przeprowadzonych badań, Ginsberg zwraca uwagę, że diety niskokaloryczne, to nie „fontanna młodości’, ale wiele wskazuje na to, iż odgrywają istotną rolę w opóźnianiu efektów starzenia się organizmu.

Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “Calorie-restricting diets slow aging, study finds”; NYU Langone Medical Center;
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPóźniejsze wstawanie sprzyja nauce
Następny artykułOdszedł Krzysztof Kolba