Jaka jest recepta na wieczną młodość? Stosowanie diety o znacznie ograniczonej liczbie kalorii. – przekonują amerykańscy naukowcy.
Diety o obniżonej kaloryczności powstrzymują geny, które powodują starzenie i jednocześnie aktywują geny starzenie spowalniające. – do takich wniosków doszli neurolodzy z New York University (NYU) Langone Medical Center.
„Ograniczenie kalorii hamuje poziom ekspresji genu związanego z fenotypem starzejących się komórek” − mówi Stephen D . Ginsberg neurolog z NYU Langone. „Te wnioski otwierają drzwi do dalszego studiowania zależności między ograniczeniem kalorii, a genetyką anti-aging. – dodaje.
Do tej pory wiadomo było, iż diety niskokaloryczne zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów, nadciśnienia czy udaru mózgu. Nie badano wcześniej jednak szerokiego wpływu na pamięć i zdolność uczenia się oraz na starzenie się mózgu.
Pomimo wniosków z przeprowadzonych badań, Ginsberg zwraca uwagę, że diety niskokaloryczne, to nie „fontanna młodości’, ale wiele wskazuje na to, iż odgrywają istotną rolę w opóźnianiu efektów starzenia się organizmu.
Bibliografia
- “Calorie-restricting diets slow aging, study finds”; NYU Langone Medical Center;
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS