Dzisiaj, 1 marca (15:02)
Z czym nie należy łączyć ziemniaków? Chociaż mało kto zwraca uwagę na “niebezpieczne” zestawianie pewnych produktów, okazuje się, że kompozycje składnikowe mogą mieć fatalne skutki dla układu pokarmowego. Jeśli zależy ci na dobrym samopoczuciu i zdrowiu, tych połączeń unikaj jak ognia!
Ziemniaki są wspaniałym, zdrowym urozmaiceniem codziennej diety. To łatwo dostępne, proste w uprawie oraz bogate w wartości odżywcze warzywa. Znajduje się w nich wiele cennych substancji i minerałów, jak też witamin: A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP.
Zawierają także dużą ilość witaminy C. Młode warzywa mają jej około 16 mg, czyli 1/4 dawki wymaganej w trakcie dnia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym są bogatym źródłem minerałów takich jak;
- żelazo
- magnez
- mangan
- jod
- potas
- wapń
- fluor
- siarka
Sprawdź także: Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś
Wśród ziemniaków istnieje wiele odmian, różniących się między sobą kolorem skórki, wnętrza, a także zawartością suchej masy i skrobi. To na postawie tych parametrów rozróżnia się odmiany polecane do:
- gotowania: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja
- pieczenia: denar, vineta, lord, impala, agata, zenia, impresja
- smażenia: arielle, gala, ingrid, irga, irys, syrena, bellarosa, fresco, jelly
Oprócz tych klasyfikacji, podczas wyboru ziemniaków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
- bulwy powinny mieć podobną wielkość, kolor i fakturę skórki – gładka jest oznaką wysokiej jakości, z kolei im bardziej chropowata powierzchnia, czy zróżnicowany kształt to bardzo możliwe, że ziemniaki były mocno nawożone
- ziemniaki nie powinny być uszkodzone lub nadgniłe
- lepiej wybierać jasne bulwy – ciemna łupina może być oznaką przenawożenia
- unikaj ziemniaków z widocznym zazielenieniem. Kolor ten świadczy o zbyt długiej ekspozycji na światło i sporej zawartości solaniny, będącej niekiedy przyczyną zatruć pokarmowych
- odrzucaj ziemniaki kiełkujące – w nich najbardziej kumulują się rakotwórcze toksyny
Ustalono, że najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinach – wówczas zachowują najwięcej cennych składników. Przed poddaniem ich obróbce termicznej należy dokładnie wyszorować bulwy.
Warto przy tym pamiętać, że gotowane ziemniaki nie są dla wszystkich. Nie zaleca się ich osobom z alergiami pokarmowymi na białka roślinne, osoby cierpiącym na insulinoopornością oraz cukrzycę typu 2.
Sprawdź: Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych
Pomimo wszystkich zalet i korzyści, jakie przynosi jedzenie ziemniaków, specjaliście ds. żywienia odradzają łączenia ich z pewnymi produktami.
Ziemniaki należą do dietetycznych warzyw, które jednocześnie dostarczają wielu cennych składników odżywczych do organizmu. Ważne jest jednak to, ile ich jemy, w jakiej formie oraz z czym podajemy.
Mało kto wie, ale ziemniaki są najbogatszym źródłem skrobi, która wchodzi w reakcję z białkiem zwierzęcym. W efekcie dochodzi do pr … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS