A A+ A++
Nigdy nie kupuj takich truskawek. “Mogą być przyczyną zatrucia”

Nigdy nie kupuj takich truskawek. “Mogą być przyczyną zatrucia”

Uważajcie na truskawki

Uważajcie na truskawki

Źródło zdjęć: © Getty Images | wulingyun

ZS

15.05.2024 15:00, aktualizacja: 15.05.2024 15:17

Wszyscy miłośnicy tych owoców z niecierpliwością czekali na moment, gdy pojawią się na stoiskach. Warto mieć na uwadze, że niektóre mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jakich truskawek lepiej się wystrzegać?

Sylwia Panek prowadzi w sieci znany profil “Mama Chemik”, na którym często porusza wiele ważnych tematów. Z okazji zaczynającego się sezonu na truskawki, przypominamy, co Panek mówiła na temat tych konkretnych owoców. Chemiczka zwróciła uwagę na to, aby w trakcie ich kupowania zwracać uwagę na pewien szczegół. W ten sposób możemy zapobiec pewnym zdrowotnym konsekwencjom.

Zobacz też: Nie jedz truskawek, gdy łykasz te leki. Realne zagrożenie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz uniknąć zatrucia? Pod żadnym pozorem nie jedz takich truskawek

Chemiczka we wpisie ostrzegła internautów przed pewną popularną praktyką.

“Kiedy odkrajasz spleśniały kawałek owocu lub zdejmujesz pleśń z powierzchni dżemu, a potem jesz resztę, popełniasz wielki błąd. Pleśń to grzyby, które niewidzialne dla naszych oczu zarodniki rozprzestrzeniły się na pewno po całym owocu. Te grzyby produkują niebezpieczne substancje, mykotoksyny, które mogą być (…) przyczyną zatrucia” – wyjaśniła Panek.

Owoce bardzo szybko się psują, ze względu na dużą zawartość wody. Podobna sytuacja może się zdarzyć np. w przypadku malin. Warto pamiętać, że do zatrucia może doprowadzić nawet jedna pojedyncza truskawka.

“Dlatego chciałam przestrzec was szczególnie przed kupowaniem malin, borówek, truskawek czy wiśni, jeśli widzicie, że sprzedawca wyjął z pojemnika spleśniały owoc. Najprawdopodobniej sąsiednie owoce też już mają tę pleśń, tylko jeszcze niewidoczną” – zaapelowała blogerka.

Zobacz także:

Jak myć truskawki? Można popełnić aż dwa błędy
Jak myć truskawki? Można popełnić aż dwa błędy

Chcesz, aby owoce dłużej zachowały świeżość? Przechowuj je w ten sposób

Jeżeli zależy nam na tym, aby truskawki nie pleśniały za szybko, musimy trzymać kilku prostych zasad. Po pierwsze, przed włożeniem owoców do lodówki, dokładnie je przesortujmy, odkładając na bok te mocno poobijane.

Po segregacji umieśćmy dwie grupy w oddzielnych opakowaniach. Te pogniecione należy spożyć wcześniej, gdyż szybciej ulegną zepsuciu. Owoce nie trzymajmy w plastikowych torebkach – tak spleśnieją jeszcze szybciej. Najlepiej, jeśli położymy nieumyte truskawki czy maliny na talerzykach. Opłukujemy je wodą dopiero przed zjedzeniem.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAmerykański przyjmujący odchodzi z Asseco Resovii Rzeszów
Następny artykułKO z przewagą w ratuszu. Co na to opozycja?