A A+ A++

W dzisiejszych czasach ciężko jest wygospodarować dłuższą chwilę, która pozwoli nam na przygotowanie czasochłonnych i zdrowych potraw. Na szczęście istnieją urządzenia, dzięki którym ten proces będzie trwał dużo krócej i zapewni ci pełne smaku i witamin dania. Wybraliśmy parowary, które zrewolucjonizują twoje gotowanie.

Parowar nie taki straszny jak go malują
To nieco zapomniane urządzenie zostało kiedyś uznane za skomplikowane w obsłudze i nieporęczne. Być może kiedyś parowary wymagały specjalnych umiejętności i dużej dawki cierpliwości. W dzisiejszych czasach nie ma nic prostszego niż przygotowanie w nim posiłku pełnego smaku. Parowar wygląda niepozornie, sprawi, że całkowicie zmienisz podejście do gotowania.

Jeśli chcesz się dobrze odżywiać, to z pewnością wiesz, że twoja dieta powinna być oparta na warzywach i chudym mięsie. Możemy się założyć, że twoją ulubioną formą ich przygotowywania jest smażenie. Skutkuje to jednak błyskawicznym wzrostem kaloryczności i obciążeniem żołądka oraz wątroby. Gotowanie w garnku z kolei wygrywa ze smażeniem, ale warzywa podczas tego procesu tracą wiele witamin, które lądują w zlewie razem z wodą z gotowania. Pozbywając się jej, tracisz bezpowrotnie wiele witamin i minerałów. Jeśli chcesz, by twoje danie nie tylko zaspokajało głód, ale także nasycało twoje ciało zdrowym paliwem, postaw na gotowanie na parze. To najzdrowszy sposób, dzięki któremu składniki będą jędrne, zdrowe i nadzwyczaj smaczne.

Proste urządzenie, smaczny efekt
Parowar składa się z kilku “pięter”, na których możemy ułożyć ulubione produkty. Na samym dole znajduje się pojemnik, do którego wlewamy wodę. Ta po chwili zaczyna się gotować i wytwarza parę, przenikającą to co znajduje się na półkach urządzenia. Całość z góry zamyka się przykrywką i nastawia odpowiedni czas gotowania. Para krąży i gwarantuje, że danie będzie soczyste.

Poszczególne modele parowarów różnią się nie tylko liczbą poziomów, ale ich wielkością. Jeśli masz dużą rodzinę, warto kupić większy parowar, dzięki czemu ugotujesz wiele produktów na raz. Warto też zwrócić uwagę, czy interesujący cię model ma specjalny otwór, który umożliwia dolewanie wody do zbiornika podczas gotowania. To ułatwi obsługę i pozwoli ci bardziej kontrolować cały proces.

Co ugotować w parowarze?
Gotowanie na parze z pewnością nie jest nudne. To prawdziwa przygoda i możliwość spróbowania zupełnie inaczej przygotowanych produktów. Najczęściej używamy parowaru do gotowania warzyw, które po właściwym czasie są jędrne i chrupiące. Ich smak jest zupełnie inny i bardziej intensywny niż ten po gotowaniu w garnku.

Koniecznie przyrządź w parowarze brokuły, kalafior, marchew czy paprykę. Świetne będą także pomidory lub seler. W tym urządzeniu możesz także przygotować niemal każdy rodzaj mięsa. Wątróbka, kurczak czy wołowina – po upłynięciu wyznaczonego czasu nadal będą soczyste i rozpływające się w ustach. Możesz oficjalnie pożegnać się z przesuszonym i twardym mięsem.

Podobnie jak mięso, ryby również są idealne do gotowania w parowarze. Ich struktura jest bardzo delikatna, a smak odpowiednio intensywny. Lekko przyprawione staną się twoją ulubioną wersją tego produktu. Jeśli dobrze przemyślisz rozmiar sprzętu, z łatwością przygotujesz w nim pełnowartościowy posiłek nawet dla licznej rodziny.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSilny wiatr w powiecie przeworskim
Następny artykułAkt oskarżenia ws. afery PCK. Politycy PiS wyprowadzili 3 mln zł?