To, co nadaje różnym potrawom charakterystycznego aromatu oraz smaku, to często są sosy. Stanowią one ważną część wielu kuchni świata i doczekały się nawet własnej metodologii i klasyfikacji, stworzonych między innymi przez francuskiego szefa kuchni o nazwisku Antonin Carême. Przekonaj się jednak, że przyrządzając je, można wyjść poza standardowe spojrzenie i w ten sposób przygotować nietypowe i ciekawe bazy do sosów.
Czym tak właściwie są bazy do sosów?
Określeniem bazy do sosów nazywa się składniki, na podstawie których taka zaprawa powstaje. Może być to zasmażana mąka z masłem, bulion, mięso lub warzywa. Istnieje obecnie klasyfikacja pięciu sosów bazowych, na których opierają się liczne potrawy i z których tworzy się kolejne wariacje. Należy do nich beszamel, sos demi-glace, holenderski, pomidorowy oraz velouté. Są one wykonywane na wywarach z kości lub mięsa, przy użyciu zasmażki z mąki, dodaje się do nich też masło, jajka czy też śmietanę. To bardzo klasyczne uzupełnienie wielu dań. Opierając się o nie, można jednak wykoncypować wiele intrygujących wariacji na ich temat, które wprowadzą do potrawy nietypowe smaki.
Nietypowe bazy do sosów
Czasami warto odejść od sprawdzonych i pewnych sposobów i stworzyć bazy do sosów, które opierają się na zaskakujących składnikach. W takich chwilach można wypróbować między innymi takie produkty jak:
• Awokado – znane jest przede wszystkim jako składnik guacamole, ale jego kremowa konsystencja i ciekawy smak mogą stanowić bardzo oryginalną podstawę do stworzenia pysznego sosu. Będzie on pasował między innymi do drobiu czy sałatek.
• Orzechy – dzięki swojemu wyrazistemu i aromatycznemu smakowi orzechy stanowią ważny element wielu dań. Świetnie sprawdzą się także jako baza do sosów, ponieważ pomogą wydobyć z danej potrawy zupełnie nowe i zaskakujące nuty. Idealnie odnajdują się w duecie z makaronami.
• Alkohole – trunki to składnik wielu przepisów i świetnie komponują się z innymi produktami w bazach do sosów. Mogą podbić i wyciągnąć z nich bardzo ciekawe aromaty. Często w tym celu wykorzystuje się między innymi wytrawne wina, takie jak te: https://eszampan.pl/93-wino-czerwone-polwytrawne.
• Jogurty – gęste i kremowe jogurty także mogą idealnie pasować do sosów. Nadadzą im one pewnej świeżości, zwłaszcza w przypadku jogurtu greckiego. Lekko kwaśny smak to jego znacząca zaleta i zarazem doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Szczególnie dobrze sprawdza się po wymieszaniu go z czosnkiem.
Jest zatem wiele zaskakujących produktów, jakie można wykorzystać w bazach do sosów – ogranicza Cię tak naprawdę tylko Twoja wyobraźnia!
Gdzie zamówić najlepsze produkty na bazy do sosów?
Częścią zabawy w kuchni i prowadzonych tam eksperymentów mogą zatem być nietypowe bazy do sosów. Aby uzyskać ich jak najlepszy smak i aromat, sięgaj tylko po sprawdzone artykuły spożywcze najwyższej jakości. W przypadku alkoholi sprawdź ofertę świetnie zaopatrzonych sklepów jak eszampan.pl, gdzie znajdziesz ogromny wybór trunków z całego świata, takich jak te: https://eszampan.pl/160-brandy. Z pewnością znakomicie uzupełnią one Twoje dania i je wzbogacą o nowe tony oraz doznania smakowe.
lh
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS