Jak się okazuje, nietolerancja alkoholu oznacza mniejsze wytwarzanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład alkoholu w organizmie. Wszelkiego rodzaju objawy pojawią się niezależnie od tego, po jaki rodzaj trunku sięgniesz. Dlatego warto mieć się na baczności i obserwować swój organizm.
Najważniejszą przyczyną nietolerancji alkoholu jest wydzielanie znacznie mniejszej ilości enzymów odpowiedzialnych za rozkład tego związku. Niestety ma to podłoże genetyczne, więc tak naprawdę nie mamy żadnego wpływu na tę przypadłość. Jakie enzymy są potrzebne?
Oczywiście objawy nietolerancji alkoholu są dosyć mylące i mogą początkowo przypominać klasycznego kaca. Przede wszystkim pojawiają się:
Niektóre napoje alkoholowe mogą spowodować skutki zbliżone do nietolerancji alkoholu. Wino posiada związki siarki, które działają drażniąco, natomiast piwo zawiera chmiel albo gluten ze słodu. Także wódka może zawierać pozostałości białek zboża, które negatywnie wpływają na przyswajanie alkoholu. Warto w związku z tym wykonać odpowiednie badania, np. testy alergiczne, które ustalą, czy szkodzi konkretny rodzaj trunku, czy każdy alkohol.
Jak walczyć z koronawirusem? Dr Magdalena Krajewska radzi, co robić
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS