A A+ A++

Nowe smaki w Twojej kuchni

Gdy znudziły się już nam tradycyjne potrawy, które przygotowujemy bezustannie od lat, warto poszukać inspiracji wśród kuchni z dalekich zakątków świata. Możemy nie tylko znaleźć ciekawe przepisy, ale także odkryć inne sposoby przyrządzania i podawania jedzenia. Gotowanie nigdy nie stanie się nudne, gdy będziemy stale rozwijać swoje umiejętności. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z poszukiwaniem wyjątkowych smaków, wprowadzajmy do naszej kuchni nowe składniki lub pojedyncze potrawy stopniowo. W ten sposób nie przeżyjemy rozczarowania wybranym regionem, z którego gastronomią nie mieliśmy wcześniej styczności. Różne produkty, od których możemy rozpocząć swoje eksperymenty, znajdziemy na stronie arkanasmaku.pl. Zanim jednak zagłębimy się bardziej w koreańską kuchnię, dowiedzmy się więcej o kimchi.

Kimchi to potrawa wykonana z kiszonych warzyw, do których najczęściej należą kapusta pekińska, marchewka, rzodkiewka, por, cebula i czosnek, ale spotkamy się także z innymi wariacjami. Kluczowe dla całości będą odpowiednie przyprawy. To na nich bazuje wyrazisty smak i aromat kimchi. Ważna jest koreańska papryka chilli (gochugaru) i imbir, a także fermentowany sos z ryb i owoców morza. Czasami dodawane są także orzechy, sos sojowy, grzyby, jagody lub jabłka. Ostateczny smak kimchi zależy więc od wybranej kompozycji. Jednak możemy stwierdzić, że jego intensywność bardziej przypadnie do gustu smakoszom, którzy nie boją się ostrości w swoich potrawach lub po prostu lubią kuchnię azjatycką.

Wpływ kimchi na zdrowie

Należy jeszcze wspomnieć o zdrowotnych właściwościach kimchi, dla których warto włączyć to danie do swojego jadłospisu. Sfermentowane warzywa wpływają pozytywnie na wspieranie procesów trawiennych oraz obecność probiotyków, które chronią organizm przed różnymi infekcjami. Kimchi pobudza również naszą odporność i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera dużo błonnika oraz szereg witamin (np. witaminy A, B) potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w danych składnikach tej potrawy spowalniają procesy starzenia się. Warto wspomnieć, że kimchi nie posiada dużo kalorii.

Do czego podawać kimchi?

Kimchi możemy traktować jako oddzielne danie i jeść je w ramach przekąski lub dodawać do innych potraw, które chcemy wzbogacić wyjątkowym smakiem. Świetnie sprawdzi się w postaci sałatki, dodatek do burgera w koreańskim stylu czy w zupie. Często kimchi wykorzystuje się również podczas przygotowywania potraw z ryżem lub makaronem, a także jako farsz np. do naleśników czy wrapów. Uniwersalność podawania kimchi jest jednym z głównych powodów, dla których warto spróbować tej potrawy i przyrządzenia jej w dowolnym zestawieniu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZAPROSZENIE NA FERYJNĄ (I NIE TYLKO) KONFERENCJĘ PRASOWĄ W URZĘDZIE MIASTA GDYNI
Następny artykułPogrzeb Emiliana Kamińskiego. Poruszające słowa księdza