A A+ A++

Jakie są moje odkrycia po przejściu na zbilansowaną dietę wegańską opracowaną przez dietetyka a przygotowywaną przez szefa kuchni cateringu wegańskiego?To już drugi eksperyment w ciągu dwóch miesięcy, który radykalnie zmienił moje życie i samopoczucie. Podczas pierwszego eksperymentu pozbyłam się różnych zbędnych zjawisk, które utrudniały mi życie i tym razem zrezygnowałam z produktów pochodzenia zwierzęcego. Przez trzydzieści dni jadłam wyłącznie wegańsko, przede wszystkim po to, żeby zobaczyć, jak taka dieta roślinna wpływa na moje zdrowie i samodyscyplinę w kwestiach żywieniowych. Okazało się, że taka przemiana była dla mnie bardzo łatwa, a moje ciało czuło się, jakby od dawna czekało na ten eksperyment ode mnie. Od tego czasu jestem weganką!

Jak catering wegański wprowadził mnie w świat pysznych i zdrowych potraw roślinnych?

Co odkryłam? To było proste. Miałam wiele powodów, dla których uważałam, że przejście na weganizm jest niemożliwe. Największym z nich było to, że czułam, że przejście na dietę wegańską byłoby dla mnie zbyt dużym obciążeniem. Już mgliście pamiętam to, co dokładnie wydawało mi się nie do zniesienia: pragnienie jedzenia, które nie było dla mnie dostępne, potrzebę poszukiwania odpowiedniego pożywienia, czytania napisów na etykietach. Jak się okazało, wykonanie tego wszystkiego nie było wcale trudne. Postanowiłam nie tracić czasu na zakupy i gotowanie, powierzyłam te zadania specjalistom z cateringu wegetariańskiego i wegańskiego i to się sprawdziło. Gdy tylko zauważyłam, że moje ciało czuje się świetnie bez sera i mięsa, te potrawy przestały mnie pociągać.

Zamiast zawężać zakres spożywanych przeze mnie produktów, poszerzyłam go. Myśl o konieczności wyeliminowania kilku kategorii żywności z mojej diety nie uszczęśliwiła mnie. Bałam się, że moja dieta zostanie zredukowana do kilku znajomych potraw, a już poczuje, że brakuje mi różnorodności w jedzeniu. Stało się jednak dokładnie odwrotnie. Poznałam potrawy, których prawdopodobnie bym nie spróbowała, gdyby nie dieta wegańska. Jedzenie warzyw, owoców, orzechów, pestek i nasion podoba mi się znacznie bardziej, ale szczerze mówiąc, spodziewałem się czegoś przeciwnego.

Jak dieta wegańska zmieniła mój styl życia?

Fizycznie czułam się świetnie i to od samego początku. Kilka dni od rozpoczęcia stosowania diety wegańskiej poczułam niezwykłą lekkość i zadowolenie. Wydawało się, że każde zadanie wymaga mniej wysiłku, a perspektywa jakiejkolwiek pracy nie powoduje już takiego oporu psychicznego jak dawniej. Proste czynności, wstawanie z krzesła czy zmywanie naczyń nie powodowały już tępego podrażnienia. Co więcej, dopiero gdy zostałam weganką, uświadomiłam sobie, że tego doświadczam. O wiele łatwiej było mi zmusić się do ćwiczeń. Po jedzeniu nie było uczucia ciężkości, nie było okresu leżakowania na kanapie. Poranne osłabienie minęło bardzo szybko. O trzeciej po południu nie byłam już zmęczona, lecz zachowałem świeżość umysłu aż do zapadnięcia nocy. Wydaje mi się, że zawsze żyłam w stanie ciągłego, zmęczenia, którego przyczyną było mięso i nabiał.

Każdego ranka catering wegański Kraków zostawia pod moimi drzwiami ekologiczne pudełka z moim pysznym i pachnącym jedzeniem na bazie roślin. Mam pewność, że mój organizm jest dobrze odżywiony, ponieważ warzywa i owoce zawierają wiele witamin, mikro i -makroelementów, błonnika, aminokwasów i antyoksydantów. W cateringu dietetycznym w formie wegańskiej można zamawiać diety ukierunkowane na wsparcie przy leczeniu cukrzycy typu II, insulinooporności, nadciśnienia, nadwagi, problemów trawiennych i miażdżycy.

Co catering wegetariański i wegański zrobił dla mnie?

Nie ogłaszałam publicznie mojej nowej diety wegańskiej, ale jedzenie jest na tyle ważną częścią życia człowieka, że nieuchronnie pojawił się temat odżywiania. Zasadniczo ludzie wokół mnie chcieli wiedzieć, co skłoniło mnie do radykalnej zmiany diety, niektórzy pytali, jakby byli po prostu ciekawi, a inni, jakbym wkroczyła w coś dla nich nieznanego. Jeśli chodzi o konkretne korzyści fizyczne, których doświadczyłam na początku, przyjęcie nowej diety okazało się niezwykle zdrową decyzją. Myślę, że wiele osób wokół mnie zakładało, że w tajemnicy nie mogę się doczekać steków i cheeseburgerów i że dieta roślinna wymaga ogromnej siły. Nie umarłam i nie potrzeba do tego żadnej siły. Ale ważne jest wsparcie ze strony dietetyka z cateringu wegańskiego który na podstawie mojego wieku, aktywności, stanu zdrowia opracował dla mnie program zrównoważonego odżywiania.

Kiedy zadano mi pytanie „dlaczego”, miałam gotową odpowiedź: odżywianie wegańskie jest kluczem do dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego.To prawda. Być może to naprawdę jest główny powód. Wiem, że niezależnie od korzyści zdrowotnych, jakich doświadczyłam, moje wartości wyraźnie dyktują mój wegański styl życia. Cieszę się, że dieta wegańska doprowadziła do znacznej poprawy zdrowia.

Podsumowanie

Przejście na dietę wegańską stało się najlepszą decyzją jaką podjęłam w życiu. Nie było to trudne, ponieważ catering wegetariański i wegański ProszeZdrowie, przygotowywał dla mnie potrawy roślinne pełne składników odżywczych w odpowiedniej kaloryczności. Warto korzystać z usług profesjonalnej firmy cateringowej z bogatą ofertą, która ma do zaproponowania diety: codzienne, specjalne, roślinne kuracje i roślinne lunche. Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni plan żywieniowy: osoby borykające się z chorobami cywilizacyjnymi, sportowcy, kobiety po porodzie. W moim przypadku odczuwam wzrost poziomu energii, dobre samopoczucie, odmłodzenie ciała i schudłam. Naprawdę warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i porzucić produkty odzwierzęce.

art. partnerski

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzekazanie rządowej promesy na remont Łazienek Borowinowych
Następny artykułPo awans bez Kurka. Siatkarze rozpoczną grę o igrzyska olimpijskie