A A+ A++

Określane mianem królewskich, a spadziowy również miodem papieskim. Obydwa rodzaje miodu, spadziowy i faceliowy, to bogactwo składników odżywczych. Miód spadziowy jest nieco bardziej znany od miodu faceliowego, ale czy wiesz jak powstaje?

Miód spadziowy – łańcuch produkcji zaczyna się od drzew

Na liściach drzew obecne są małe lepiące kropeczki, czasem dzieci pytają o to co to jest? Rodzice często nie wiedzą, a to właśnie początek miodu spadziowego. Owady, które pasożytują na drzewach żywiąc się sokiem z roślin, wydalają lepką substancję bogatą w cukier. Przejmują ją pszczoły, przetwarzają i tak powstaje miód spadziowy. Wytwarzany jest zarówno ze spadzi drzew liściastych jak i iglastych.

Miód spadziowy ma głęboką, ciemną barwę. Zupełnie inaczej pachnie niż miody nektarowe, można wyczuć woń żywicy drzew. Ma delikatny smak, w porównaniu z miodami nektarowymi. Za to jeśli chodzi o środek to zdecydowanie przebija wartościami miód nektarowy. Jest przede wszystkim bogaty w biopierwiastki. Wapń, potas, magnez, cyna, molibden, sód zawarte w miodzie spadziowym cechuje wysoka przyswajalność. Poza tym bogaty jest we flawonoidy i związki fenolowe.

Na co pomaga miód spadziowy? Ma właściwości antybakteryjne, oczyszczające- pomaga usunąć toksyny z organizmu, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, pracę serca. Poza tym polecany jest w okresach osłabionej odporności do różnego rodzaju kuracji oraz w czasie wzrostów zachorowań na przeziębienie i grypę.

Miód faceliowy- nie bez przyczyny królewski

Nie jest tak popularny jak nektarowy, a jego nazwa często nic nie mówi. Natomiast warto go nie tylko spróbować, ale wprowadzić na stałe do swojej kuchni. Jest to miód, którego smak otwiera drzwi do szerokiego zastosowania w kuchni.

Miód faceliowy powstaje z nektaru pochodzącego od facelii błękitnej. Jest to roślina, która swoje korzenie ma w Ameryce Północnej. W Europie uprawiana od około 200 lat. Taką ciekawostką są możliwości produkcyjne miodu z facelii błękitnej. Z 1 hektara roślin, można mieć 1000 kg miodu. Choć nie jest to takie proste, gdyż sporo przy tym pyłku w kolorze niebieskim.

Miód ma jasną, kremową barwę, zupełnie inną niż miody nektarowe. A ze względu na trudności związane z niebieskim pyłkiem może mieć kolor wpadający w zielony. Ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie nadaje się do różnych wypieków. Jeśli chodzi o smak, to jest on nieco kwaskowaty i przypadnie do gustu tym, którzy nie bardzo lubią słodkie rzeczy.

Ten rodzaj miodu jest wsparciem w okresie przeziębień. Działa antybakteryjnie i ochronnie. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Po wysiłku fizycznym i umysłowym jest konkretnym zastrzykiem energii.
Miód, zarówno faceliowy jak i spadziowy, można stosować do herbaty i różnych innych napojów, a także wypieków, deserów i dań na słono, kwaśno, ostro, by przełamać ich smak.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTragiczny wypadek na Armii Krajowej. W czołowym zderzeniu opla i bmw zginął jeden z pasażerów
Następny artykułWażny komunikat dotyczący nieodpłatnej pomocy prawnej!