A A+ A++

Legenda głosi, że za powstanie sabicha odpowiada Sabich Tzvi Halabi, który do Izraela przyjechał z Iraku. Razem z nim przywędrowała receptura na kanapkę, która w jego pierwszej ojczyźnie służyła głównie to tego, by zużyć nadmiar ugotowanych na twardo jajek, które pozostawały po przygotowaniu szabatowego dania nazywanego hamin. Takie wczesne sabichy przygotowywano zazwyczaj rano, gdy brakowało czasu na gotowanie ciepłego posiłku. Wykorzystywano jajka oraz usmażone kawałki bakłażana i faszerowano nimi pitę lub laffę, inny rodzaj płaskiego chleba.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzesław Michniewicz: Kibice zapłacili za bilety, dlatego rozumiem gwizdy
Następny artykułWitryna w “ciemnym sklepie” jak w ekskluzywnym Vitkacu. Czy to wystarczy?