Kombiwary są z nami od dziesięcioleci, ale obecnie przybrały bardziej przyjazną formę stylistyczną. W skrócie rzecz ujmując, jest to przyrząd, który może zastąpić piekarnik. Można go używać do pieczenia lub gotowania na parze, a także duszenia, grillowania i rozmrażania. Zasada działania jest prosta – pierścień wytwarza gorące powietrze, które następnie krąży wewnątrz naczynia z posiłkiem. Producenci oferują modele o zróżnicowanej mocy i wymiarach, a także wiele dodatków poszerzających pole do działania. Najczęściej spotykane funkcje to regulacja temperatury oraz minutnik, ale są również bardziej zaawansowane sprzęty z oddzielnymi trybami przeznaczonymi do przygotowywania różnych typów potraw.
Zebraliśmy kilka propozycji, które warto rozważyć. Pierwsza z nich to Esperanza EKO003 z funkcjami pieczenia, smażenia, gotowania na parze, grillowania, duszenia, podgrzewania i rozmrażania. Moc maksymalna wynosi 1400 W. Regulacja temperatury odbywa się w zakresie od 0 do 250 stopni, a czas można ustawiać do 60 minut. Naczynie do pieczenia ma pojemność 12 l, ale można użyć pierścienia powiększającego do 18 l.
W modelu MPM MKO-01 zastosowano grzałkę halogenową o mocy od 1200 do 1400 W. W komplecie znajdują się niski i wysoki ruszt, pierścień powiększający pojemność do 16,5 l, szpilki do szaszłyków, sito oraz uchwyt. Oferowane tryby pracy to gotowanie, pieczenie, duszenie, grillowanie i rozmrażanie. Producent pomyślał także o ułatwieniu eksploatacji dzięki trybowi Thaw Wash służącym do samooczyszczania.
Ostatnia propozycja to najbardziej zaawansowane urządzenie z całej trójki – Sencor SPR 4000BK. Pod tą nazwą kryje się szybkowar, który ma aż 15 programów obróbki cieplnej. Oprócz klasycznych takich jak pieczenie, gotowanie na parze czy smażenie są również osobne nastawy do gotowania makaronu, ryżu, deserów, zup oraz ryb. Funkcja Keep Warm pozwala utrzymać ciepło potraw. Sterowanie odbywa się przy pomocy panelu dotykowego z wyświetlaczem LCD.
Parowar to urządzenie o nieco bardziej ograniczonej funkcjonalności, ponieważ jak sama nazwa wskazuje – służy do gotowania na parze. Ma również inną konstrukcję i zazwyczaj składa się z kilku “pięter”, dzięki czemu można osobno przygotować wszystkie składniki dania w tym samym czasie. Tutaj również liczą się takie parametry jak liczba pojemników, moc, mechanizm oraz pojemność. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, czy możliwe jest dolanie wody podczas pracy.
Pierwsze z trzech wybranych przez nas urządzeń to Tefal VC1401. Posiada dwa pojemniki, ale po wyjęciu kratki można przekształcić je w jeden. Przydatne dodatki to wskaźnik wody oraz opcja uzupełniania jej w trakcie gotowania. W zestawie znajduje się specjalna misa do ryżu i kasz. Pojemność VC1401 to 6 l, a maksymalna moc wynosi 900 W.
Tefal VS4003 Vitacuisine Compact jest już mocniejszy i bardziej zaawansowany. Maksymalna moc urządzenia to 1800 W, a trzy pojemniki zapewniają pojemność 10,3 l. Wraz z parowarem kupujący otrzymuje 2 tacki do gotowania potraw w naturalnych sosach i w marynacie oraz 4 szklane pojemniki do przygotowywania deserów, musów lub ryżu. Funkcje dodatkowe to opóźniony start, podtrzymywanie ciepła i automatyczna sygnalizacja braku wody.
Trzecia propozycja to Amica PT3012 z trzema pojemnikami o łącznej pojemności 9 l. Sterowanie odbywa się przy pomocy przycisków, a informacje są wyświetlane na ekranie LCD. Sześć automatycznych programów pomoże w przyrządzeniu ryb, mięsa, ryżu, warzyw i jajek. Ciekawym rozwiązaniem jest aromatyzer na zioła i przyprawy, które nadają potrawom dodatkowego smaku i aromatu roznosząc się po wszystkich komorach przy pomocy strumienia gorącego powietrza.
Robot kuchenny
Robot wielofunkcyjny z funkcją gotowania to prawdziwy kombajn, który sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Z racji swojej złożoności i mnogości funkcji urządzenia te są znacznie droższe od kombiwarów i parowarów. Można spotkać takie tryby jak gotowanie, krojenie na plastry, mieszanie, miksowanie, rozdrabnianie, siekanie, tarcie na wiórki, zagniatanie ciasta czy ubijanie piany. W zestawie zawsze znajduje się wiele dodatkowych akcesoriów i końcówek, które służą do wykonywania poszczególnych czynności.
Tu ponownie mamy trzy typy, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Łączy je funkcja gotowania. Pierwszy to Sam Cook PSC-11 z modułem WiFi służącym do aktualizacji przepisów wyświetlanych na kolorowym ekranie dotykowym o przekątnej 7 cali. Na wyposażeniu są takie akcesoria jak nóż ze stali szlachetnej, dwustronna tarcza do ścierania i cięcia w plastry, mieszadło, motylek, misa z pokrywą, naczynie do gotowania na parze i koszyczek na produkty sypkie. Robot ma 8 automatycznych programów oraz możliwość wprowadzenia ustawień użytkownika.
Druga pozycja na naszej liście to Tefal FE90B137 i-Companion XL z modułem Bluetooth i obsługą przy pomocy smartfona oraz aplikacji Companion. Oferuje funkcje gotowania, gotowania na parze, mieszania, miksowania, rozdrabniania, tarcia na wiórki, tarcia ziemniaków, ubijania piany oraz zagniatania ciasta. Może także kruszyć lód. Posiada 4 programy automatyczne i tryb manualny, a także 13 ustawień prędkości.
Trzeci parowar jest nieco bardziej przystępny dla kieszeni i jest to MPM iCoook MRK-18 z modułem WiFi oraz kolorowym ekranem dotykowym. Mnogość przepisów z opcją aktualizacji, 8 automatycznych programów i 15 funkcji czynią z niego świetnego pomocnika, dzięki któremu można poczuć się jak najlepszy szef kuchni. Może również służyć do przygotowania lemoniady, domowego pieczywa, a nawet masła. Wszystko zależy od pomysłowości użytkownika.
Jak widać, każdy może gotować zdrowo i kompleksowo – wystarczy wybrać odpowiednie urządzenie. Niezależnie od tego, czy będzie to szybkowar, parowar czy robot kuchenny – możecie urozmaicić swoje życie kulinarne w bardzo prosty sposób.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS