Wczoraj, 14 lutego (18:39)
Trzustka wspomaga trawienie i reguluje pracę hormonów w organizmie człowieka. Na jej prawidłowe funkcjonowanie wpływa zdrowa dieta, z której warto wykluczyć substancje szkodliwe dla trzustki. To nie tylko alkohol i papierosy. Sprawdź, które produkty mogą szczególnie zaszkodzić trzustce.
Trzustka jest odpowiedzialna za produkcję hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednym z nich jest insulina, która wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Trzustka jest też odpowiedzialna za produkcję soku trzustkowego, który jest jednym z soków trawiennych. Organ bierze udział w trawieniu białek, tłuszczów i cukrów, a bez niego proces ten nie mógłby się odbyć.
Zobacz również: Najzdrowsza kiszonka świata. Wzmacnia odporność, wspiera wątrobę i odchudza
Spożywanie dużej ilości tłuszczu zmusza trzustkę do wytężonej pracy. Takie obciążenie organu może prowadzić do stanów zapalnych trzustki, a następnie rozwoju wielu chorób. Ważne jest to, na czym smażymy dania. Masło, smalec czy duże ilości oleju powodują, że potrawa staje się ciężkostrawna. Zamiast tego lepiej wybrać pieczenie w folii, smażenie na patelniach beztłuszczowych czy też gotowanie w parowarze. W trosce o trzustkę warto ograniczyć spożycie majonezu, śmietany, a do diety należy dodać ryby, które są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.
Zobacz również: Jedne z najzdrowszych ryb. Dużo lepszy wybór niż śledź czy pstrąg
Nadmierne spożywanie słodyczy, a konkretniej zawartego w nich cukru, może poważnie zaszkodzić trzustce, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szkodliwe działanie mają nie tylko cukierki, czekolady i ciastka, ale również dżemy czy też miody. Zawarte w nich cukry proste mogą prowadzić do stanów zapalnych i innych poważnych schorzeń trzustki. Z tego powodu warto ograniczyć spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodkie przekąski czy słodzone napoje.
Zobacz również: To pierwsza oznaka rozwijającej się cukrzycy. Poczujesz ją w ustach
Mimo że brzmi to zaskakująco, surowe warzywa i owoce mogą mieć szkodliwy wpływ na trzustkę. Oczywiście spożywanie tych produktów jest zasadniczo dobre dla organizmu, ponieważ warzywa w surowym stanie są bogatsze w niektóre witaminy i składniki mineralne. Mogą je jeść jednak osoby, które nie odczuwają dolegliwości ze strony trzustki. Jedze … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS