W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Kranówka lepsza niż mineralna
Jakiś czas temu można było usłyszeć opinię, że woda z kranu nie ma dobrej jakości. To było paręnaście lat temu, kiedy infrastruktura wodna nie była rozwinięta w zaawansowanym stopniu, a o normach prawnych dotyczących tej kwestii mogliśmy jedynie pomarzyć. W dzisiejszych czasach sprawa wygląda zupełnie inaczej. Szczególnie większe miasta przykładają ogromną uwagę do jakości wody, którą jego mieszkańcy mają w kranach. Można swobodnie ją pić, a jakością nie odstaje od tej, którą znajdziemy w butelkach supermarketów.
O ile nie kupujesz w nich leczniczej wody o specjalnych właściwościach, zwykła woda w butelkach nie różni się od tej, którą możemy pobrać z własnych kranów. Dodatkowym minusem takiej praktyki jest bezsensowne zaśmiecanie środowiska. Jeśli pijesz dziennie zalecane 1,5 litra wody, w śmieciach ląduje duża butelka. Mnożąc to przez liczbę dni i ludzi, którzy działają podobnie – statystyki nie wyglądają dobrze. Tym bardziej nie widzimy powodów, by pić butelkowaną wodę.
Gotowana czy “surowa” woda?
Parędziesiąt lat temu gotowanie wody faktycznie usuwało z niej niepotrzebne bakterie, których tak nadal się obawiamy. Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach po podgrzaniu wody praktycznie nic się nie zmienia. Jedynie temperatura jest wyższa i musimy czekać, aż woda ostygnie, żebyśmy mogli się jej napić. Po co zatem marnować energię, jeśli nie robimy herbaty lub kawy? Chłodna woda z kranu sprawdzi się równie dobrze i będzie smakować lepiej niż przegotowana.
Co daje filtrowanie wody?
Domowe filtrowanie wody jest bajecznie proste. Wystarczy odpowiedni dzbanek i wymienny filtr, który usuwa z wody niepotrzebne substancje. Za pomocą filtra przede wszystkim pozbywamy się z wody chloru, który sprawia, że woda nie smakuje zbyt dobrze. Jego ilość jest niewielka i pochodzi z wodociągów. Chlor nie wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, jednak jeśli chcesz cieszyć się perfekcyjnym smakiem, od razu poczujesz różnicę.
Świat byłby o wiele lepszy bez zabrudzeń na kubkach po kawie i herbacie oraz kamienia osadzającego się w czajniku. Filtr zmniejsza twardość wody, czyli częściowo usuwa z niej wapń i magnez. Substancje te są korzystne dla naszego organizm, dlatego filtry nie pozbywają się ich w całości. Poza tym picie filtrowanej wody jest kilkunastokrotnie tańsze, niż wybieranie tej sklepowej. Zyska na tym twoje zdrowie, samopoczucie i portfel. Raz zakupiony komplet filtrów i dzbanek starczą na długo, a ty i cała rodzina będziecie mogli cieszyć się smakiem czystej i zdrowej wody. Same plusy!
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS