Katarzyna Skrzynecka pod hashtagami #zdroweodżywianie #witaminy #light opublikowała zdjęcie i przepis na zupę. Jak sama przyznaje, nie jest to nic odkrywczego, ale zupa krem z cukinii i pora to pyszna “kulinarna improwizacja”.
Choć niepozorna, to zupa według przepisu aktorki wywołała lawinę pozytywnych komentarzy. Na niektóre Katarzyna Skrzynecka cierpliwie odpowiadała. Wśród nich padło pytanie o kostkę rosołową, która pojawia się w przepisie. Mimo że gwiazda skrupulatnie odnotowała, że kostka rosołowa jest “bez konserwantów, tłuszczy ani ulepszaczy smaku”, to nie zadowoliło to internautów.
Jak wiadomo, małe kostki zawinięte w sreberko uznane są już za przeżytek, w czasach gdy mamy coraz większą świadomość konsumencką. Katarzyna Skrzynecka uspokaja jednak, przytakując jednej z fanek, która pisze, że “kostki są w sklepach ze zdrową żywnością. Bez żadnych ulepszaczy, praktycznie same suszone warzywa. W internecie też można łatwo znaleźć”.
Zupa krem to danie, które można wyczarować niemal z każdego warzywa, jakie zalega nam w lodówce. W dodatku jest błyskawiczne i nie wymaga skrupulatnego siekania warzyw w kostkę, a także długiego gotowania wywaru warzywnego czy mięsnego.
A skąd pomysł na zupę u Katarzyny Skrzyneckiej? Wśród wrzuconych na instagramowe konto aktorki nielicznych dań można znaleźć i zdjęcie domowego sernika na zimno, i dyskusyjne, bardzo skromne śniadanie, złożone ze świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Czy zupa krem z cukinii to kolejna odsłona walki Katarzyny Skrzyneckiej o zdrowie i zgrabną sylwetkę?
Cóż, jeśli tak, to na pewno jest smaczniej i mniej restrykcyjnie – gwiazda kilka lat temu spektakularnie schudła i, jak przyznała, z pomocą przyszedł jej post dr Dąbrowskiej. Choć ta zupa na pewno nie jest propozycją zgodną z zasadami kontrowersyjnego postu, to niewątpliwie jest i fit, i pyszna.
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 pory
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 kostki “bulion warzywny”
- sól, pieprz
- opcjonalnie przyprawa “Bazylia i suszone pomidory”
Przygotowanie:
1. Na woku podsmażyć pokrojonego pora i cebulę, a gdy lekko zmiękną dodać cukinie pokrojone w półplasterki.
2. Smażyć, aż warzywa będą mocno zrumienione.
3. Kostki bulionowe rozpuścić w ok. 250 ml gorącej wody, dodać do warzyw i gotować przez 5-7 minut, aż wszystko będzie miękkie.
4. Następnie zblendować zupę na gładko i ponownie postawić garnek na palniku.
5. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać więcej wody.
Zupę można zabielić lub podać z chrupiącymi grzankami. U Katarzyny Skrzyneckiej krem z cukinii i pora został podany z pestkami dyni i świeżą natką pietruszki.
Zobacz także:
Czy dziecko może jeść potrawy z alkoholem? Każda mama będzie zaskoczona
Lubisz jeść późnym wieczorem? Znamy konsekwencje tego zgubnego nawyku
Wielkanocna babka marmurkowa. Tego przepisu nie da się zepsuć
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS