Nie jedz tych części kurczaka. Gromadzą się w nich pasożyty
Uważaj na te części kurczaka. Mogą zawierać pasożyty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.07.2024 18:52, aktual.: 04.07.2024 19:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Warto jednak wiedzieć, których części kurczaka unikać, ponieważ nawet odpowiednia obróbka nie gwarantuje pozbycia się z nich ewentualnych pasożytów.
Mięso z kurczaka to jedno z najczęściej spożywanych mięs, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Jest stosunkowo niedrogi i można z niego szybko wyczarować smaczne i pożywne danie. Sprawdzi się jako baza do zupy, podstawa drugiego dania lub jego element.
Choć mięso z kurczaka uważane jest za zdrowie, nie wszystkie jego części nadają się do jedzenia. Warto wiedzieć, których kawałków raczej unikać, by nie narazić się na przykre dla zdrowia konsekwencje.
Zobacz także: Tak oszukują producenci. Zrób to, zanim kupisz mięso
Gotujesz kurczaka? Uważaj na pasożyty
Choć wydaje się, że np. do rosołu spokojnie można włożyć praktycznie każdą część kurczaka, prawda jest zupełnie inna. W niektórych jego częściach gromadzą się odporne na wysoką temperaturę pasożyty i nawet odpowiednia obróbka cieplna nie sprawi, że potrawa będzie się nadawała do jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niestety konsekwencją zjedzenia mięsa zawierającego pasożyty lub potrawy, do której przygotowania użyto takiego kawałka, mogą być poważne. Najczęściej dochodzi do zatrucia, które objawia się wymiotami, bólem brzucha, niestrawnością czy biegunką.
Zobacz także: Mielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że dodasz to do mięsa
Uważaj na te części kurczaka. Unikaj ich w swojej kuchni
Do jedzenia nie nadają się trzy części kurczaka. Chodzi dokładnie o jego głowę, którą niektórzy wkładają np. do rosołu, płuca i ogon. Pierwsza z wymienionych części może zawierać wiele toksyn, w płucach kurczaków często znajdują się właśnie pasożyty i bakterie, podobnie ma się sytuacja z ogonem (kuprem), który dodatkowo znajduje się blisko kurzego układu wydalniczego.
Warto też pamiętać, aby mięso z kurczaka poddawać dokładnej obróbce termicznej i nigdy nie jeść go na surowo. Dodatkowo należy pamiętać o dokładnym umyciu deski, na której kroimy mięso oraz noży. Po obróbce należy też dokładnie umyć ręce, by nie przenosić ewentualnych drobnoustrojów na inne produkty.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS